lody mleczne z truskawkami

Naturalny, smaczny i zdrowy przysmak! Wiele osób uwielbia taki przysmak! Teraz w sklepie można znaleźć lody na każdy gust, z różnymi dodatkami. Ale oczywiście produkt fabryczny zawiera wiele szkodliwych konserwantów, barwników. Dlatego lepiej przygotować domowy przysmak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 54 % 7 g
73 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jeśli to możliwe, lepiej jest używać naturalnych produktów wiejskich, aby lody były smaczniejsze i zdrowsze, zwłaszcza jeśli przysmak jest przeznaczony dla dzieci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mleko należy wziąć z wysokim procentem tłuszczu, miałem mleko 3,2 %. Wlej mleko do emaliowanego naczynia, umieść pojemnik z mlekiem na kuchence. Włącz ogień. Mieszając łyżką, doprowadzić mieszaninę do wrzenia na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku zmielić żółtka jaj kurzych z cukrem i skrobią, aż do uzyskania jednorodnej mieszanki. Aby poprawić smak i nadać mu przyjemny smak, do składników można dodać łyżeczkę soku z cytryny (zamiast soku z cytryny można dodać kilka kryształów kwasu cytrynowego) i szczyptę waniliny. Sok z cytryny doskonale zamaskuje specyficzny smak jaj kurzych, a wanilina sprawi, że przysmak będzie szczególnie aromatyczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszankę jajeczną do miski z mlekiem cienkim strumieniem, jednocześnie mieszając łyżką, aby jajka się nie zsiadły. Na małym ogniu doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, nie przestając mieszać masy łyżką. Wyłącz ogień. Niech mieszanina mleczno-jajeczna ostygnie, aż będzie ciepła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli truskawki są świeże, umyj jagody, pozwól płynowi spłynąć i przebij je mikserem do puree. Użyłem przecieru truskawkowego już zamrożonego i ugotowanego w sezonie zbierania jagód. Jeśli chcesz, aby lody były jednorodne, przecier truskawkowy można również przetrzeć przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wprowadź przecier truskawkowy do mieszanki mleczno-jajecznej, dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masę mleczno-truskawkową układamy w foremkach do lodów lub w pojemniku i wysyłamy do zamrażarki na 6 godzin. Jeśli do przygotowania lodów używamy pojemnika, to co pół godziny masę krzepnięcia należy wymieszać kilka razy. O lodach w foremkach można zapomnieć na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy