krem do ciasta bez miksera

to delikatny, mleczny krem na żółtkach. Służy do układania ciast biszkoptowych i innych wypieków. Krem jest umiarkowanie słodki o delikatnej, jedwabistej konsystencji. Smak i aromat waniliowo-kremowy. Jest bardzo popularny i rzadko kto tego nie lubi. Może być również stosowany do napełniania koszy piaskowych, rurek francuskich i waflowych, do produkcji ciast, ciast bez pieczenia lub do smarowania gotowych ciast.. Lub jako pasta do smarowania w gotowych bułkach, dobra jako deser do gofrów wiedeńskich, z jagodami i orzechami.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 68 % 28 g
207 kcal
IG: 11 / 4 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie kremu mlecznego na żółtkach. Wlej mleko do pojemnika z grubym dnem i prawie zagotuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W dużej misce oddziel żółtka, dodaj do nich cukier waniliowy i zwykły, dobrze zmiel trzepaczką. Jeśli trudno jest mieszać, dodaj kilka łyżek mleka z całkowitej objętości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do przygotowanej masy, ciągle mieszając, wlej trochę gorącego mleka. Dobrze wymieszaj, stopniowo wlej całe mleko. Wlej mieszaninę mleka z powrotem do rondla i gotuj na małym ogniu, mieszając silikonową szpatułką, aż masa zgęstnieje. Mój krem gotował się przez około 15 minut, czas może się różnić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowy krem dobrze przylega do łopatki. Wyjmij patelnię z pieca, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści. Przykryj krem folią do kontaktu i pozwól mu lekko ostygnąć. Po chwili krem ustabilizuje się i stanie się jeszcze grubszy, wymieszaj krem i możesz go użyć. Wygodnie jest nakładać krem, gdy jest jeszcze ciepły i dobrze się leje. Trudniej jest pracować z całkowicie schłodzonym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak wygląda krem podczas robienia ciasta bez pieczenia.

do kremu możesz dodać trochę kakao, naturalny sok z jagód lub barwnik żelowy spożywczy na końcu igły - w ten sposób otrzymamy kolorowy krem, którego zastosowanie zawsze będzie.

krem nie pozostawia tłustego posmaku, dlatego jest bardzo odpowiedni do napełniania eklerów i oczywiście do warstwy Napoleona, smak jest bajecznie delikatny.

to najłatwiejszy, najszybszy i najsmaczniejszy przepis. Pasuje do wszystkich lub wielu rodzajów deserów. Każde jego użycie zachwyci miłośników pieczenia, ponieważ krem jest lekki i smaczny.

opanowanie go nie będzie trudne nawet dla początkujących kucharzy, a taki przepis jest po prostu niezbędny w arsenale każdej gospodyni domowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy