skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie kremu mlecznego na żółtkach. Wlej mleko do pojemnika z grubym dnem i prawie zagotuj.
Krok 2:
W dużej misce oddziel żółtka, dodaj do nich cukier waniliowy i zwykły, dobrze zmiel trzepaczką. Jeśli trudno jest mieszać, dodaj kilka łyżek mleka z całkowitej objętości.
Krok 3:
Następnie dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Do przygotowanej masy, ciągle mieszając, wlej trochę gorącego mleka. Dobrze wymieszaj, stopniowo wlej całe mleko. Wlej mieszaninę mleka z powrotem do rondla i gotuj na małym ogniu, mieszając silikonową szpatułką, aż masa zgęstnieje. Mój krem gotował się przez około 15 minut, czas może się różnić.
Krok 5:
Gotowy krem dobrze przylega do łopatki. Wyjmij patelnię z pieca, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści. Przykryj krem folią do kontaktu i pozwól mu lekko ostygnąć. Po chwili krem ustabilizuje się i stanie się jeszcze grubszy, wymieszaj krem i możesz go użyć. Wygodnie jest nakładać krem, gdy jest jeszcze ciepły i dobrze się leje. Trudniej jest pracować z całkowicie schłodzonym.
Krok 6:
Tak wygląda krem podczas robienia ciasta bez pieczenia.
do kremu możesz dodać trochę kakao, naturalny sok z jagód lub barwnik żelowy spożywczy na końcu igły - w ten sposób otrzymamy kolorowy krem, którego zastosowanie zawsze będzie.
krem nie pozostawia tłustego posmaku, dlatego jest bardzo odpowiedni do napełniania eklerów i oczywiście do warstwy Napoleona, smak jest bajecznie delikatny.
to najłatwiejszy, najszybszy i najsmaczniejszy przepis. Pasuje do wszystkich lub wielu rodzajów deserów. Każde jego użycie zachwyci miłośników pieczenia, ponieważ krem jest lekki i smaczny.
opanowanie go nie będzie trudne nawet dla początkujących kucharzy, a taki przepis jest po prostu niezbędny w arsenale każdej gospodyni domowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g