makaron smażony na patelni

Prosty, szybki, niedrogi, oryginalny, niezwykły smak! Makaron smażony na patelni jest przykładem tego, że nawet z najbardziej zwykłych produktów można ugotować coś nowego i bardzo smacznego. Makaron przygotowany według tego przepisu nie pozostawi nikogo obojętnym, doskonale urozmaicają zwykłe menu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 66 % 39 g
296 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć makaron na patelni? Natychmiast przygotuj wszystkie niezbędne składniki, ponieważ to danie odbywa się prawie w ciągu kilku minut. Zagotuj wodę i utrzymuj ją gorącą, będziesz potrzebować patelni. Najlepiej jest wziąć patelnię nieprzywierającą, aby makaron łatwo się mieszał i nie przyklejał się do dna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelnię wlej olej i umieść go na średnim ogniu. Rozgrzej olej przez kilka minut. Umieść makaron na patelni. Do tego dania najlepiej nadaje się tak zwana "pajęczyna". Zwykle jest zrobiony z mąki z pszenicy durum, co pomaga jej później pozostać gęsta, nie gotować i nie sklejać się. Możesz zastąpić olej roślinny masłem, nada kremowy smak, ale zwiększy liczbę kalorii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż makaron, mieszając, przez 3-7 minut. Wszystko zależy od pożądanego stopnia pieczenia. Im silniejszy, tym silniejszy będzie smażony smak i intensywniejszy kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól na patelnię z makaronem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bardzo delikatnie wlej gorącą wodę, ponieważ zacznie się gotować i rozpryskiwać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamknij pokrywkę, zmniejsz nieco ogień i gotuj makaron przez 5 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj, aż woda całkowicie się wchłonie i odparuje. Wermiszel powinien stać się miękki, tak jak w przypadku zwykłego gotowania. Jeśli woda już się zagotowała, a makaron nie jest jeszcze gotowy, wlej więcej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij naczynie z ognia, ułóż na talerzach i podawaj natychmiast. Taki smażony makaron można podawać jako dodatek do absolutnie każdego dania mięsnego lub rybnego. Pasują do niego te same sosy, co do każdego makaronu. A jeśli dodasz do niego smażone warzywa, otrzymasz doskonałe chude drugie, które urozmaici Twój stół podczas postu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

z takiego smażonego makaronu możesz przygotować nie tylko pyszny dodatek, ale także dodać go do zup. Dzięki temu makaron nie będzie kwaśny i pozostanie gęsty, nawet jeśli nie zjesz go od razu. Dodatkowo nada Twojej zupie zupełnie inny smak i aromat, zwłaszcza makaron z kurczaka.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy