skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć makaron na patelni? Natychmiast przygotuj wszystkie niezbędne składniki, ponieważ to danie odbywa się prawie w ciągu kilku minut. Zagotuj wodę i utrzymuj ją gorącą, będziesz potrzebować patelni. Najlepiej jest wziąć patelnię nieprzywierającą, aby makaron łatwo się mieszał i nie przyklejał się do dna.
Krok 2:
Na patelnię wlej olej i umieść go na średnim ogniu. Rozgrzej olej przez kilka minut. Umieść makaron na patelni. Do tego dania najlepiej nadaje się tak zwana "pajęczyna". Zwykle jest zrobiony z mąki z pszenicy durum, co pomaga jej później pozostać gęsta, nie gotować i nie sklejać się. Możesz zastąpić olej roślinny masłem, nada kremowy smak, ale zwiększy liczbę kalorii.
Krok 3:
Smaż makaron, mieszając, przez 3-7 minut. Wszystko zależy od pożądanego stopnia pieczenia. Im silniejszy, tym silniejszy będzie smażony smak i intensywniejszy kolor.
Krok 4:
Dodaj sól na patelnię z makaronem.
Krok 5:
Bardzo delikatnie wlej gorącą wodę, ponieważ zacznie się gotować i rozpryskiwać.
Krok 6:
Zamknij pokrywkę, zmniejsz nieco ogień i gotuj makaron przez 5 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj, aż woda całkowicie się wchłonie i odparuje. Wermiszel powinien stać się miękki, tak jak w przypadku zwykłego gotowania. Jeśli woda już się zagotowała, a makaron nie jest jeszcze gotowy, wlej więcej.
Krok 7:
Zdejmij naczynie z ognia, ułóż na talerzach i podawaj natychmiast. Taki smażony makaron można podawać jako dodatek do absolutnie każdego dania mięsnego lub rybnego. Pasują do niego te same sosy, co do każdego makaronu. A jeśli dodasz do niego smażone warzywa, otrzymasz doskonałe chude drugie, które urozmaici Twój stół podczas postu.
Krok 8:
Smacznego!
z takiego smażonego makaronu możesz przygotować nie tylko pyszny dodatek, ale także dodać go do zup. Dzięki temu makaron nie będzie kwaśny i pozostanie gęsty, nawet jeśli nie zjesz go od razu. Dodatkowo nada Twojej zupie zupełnie inny smak i aromat, zwłaszcza makaron z kurczaka.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g