zupa gryczana z kurczakiem

pożywna, sycąca i zdrowa zupa gryczana. Taka zupa jest często spotykana w menu wielu osób. Odnosi się do codziennych pierwszych posiłków. Aby uzyskać bardziej dietetyczną opcję, zupę można gotować na filecie z kurczaka. Aby uzyskać bogatą zupę, najlepiej użyć mięsa na kości.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
50 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować zupę, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Do zupy możesz użyć dowolnej części kurczaka. Warzywa-cebulę, ziemniaki i marchewkę obrać i opłukać pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj kurczaka zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 30 minut. Podczas gotowania utworzy się piana, którą należy usunąć. Nie potrzebujemy jej. Następnie wyjmij kurczaka z patelni, oddziel mięso od kości (w razie potrzeby posiekaj trochę) i włóż z powrotem do odcedzonego bulionu. Doprowadź wszystko z powrotem do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki. Kasza gryczana jest dobrze spłukana kilka razy. Następnie spuść z niego całą wodę. Posiadanie ziemniaków w zupie sprawi, że będzie ona bardziej pożywna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pokrojone ziemniaki i kaszę gryczaną do garnka do kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zetrzyj marchewki na średniej lub drobnej tarce. Drobno posiekaj cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zrobić smażoną zupę, podgrzej małą patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Następnie ułóż posiekane warzywa-cebulę i marchewkę. Smaż wszystko razem przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Nie zapomnij okresowo mieszać, aby warzywa się nie przypaliły. W przeciwnym razie zepsują smak całej zupy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pieczeń do garnka z zupą. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. W razie potrzeby zupę można uzupełnić posiekanymi świeżymi ziołami. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty i zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gotową zupę do przygotowanych talerzy i podawaj. Smacznego!

do rosołu nigdy nie dodaję liści laurowych. Całkowicie zatyka główny smak kurczaka. A jeśli w zupie używa się gryki, to wnosi ona również swój własny aromat.
po spróbowaniu zupy z kaszą gryczaną raz za razem będziesz chciał ją gotować.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy