Klasyczny vinaigrette z fasoli i kiszonej kapusty

Klasyczny, jasny, lekki, zdrowy, święto każdego dnia! Klasyczny vinaigrette z fasolą i kiszoną kapustą okazuje się bardzo satysfakcjonujący, dlatego idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub gęstą przekąskę. Gotowanie to przyjemność, wszystkie składniki prawie zawsze znajdziesz w każdej kuchni!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 69 % 11 g
73 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny vinaigrette z fasolą i kiszoną kapustą? To najprostsza sałatka. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Niektóre składniki można zwiększać, zmniejszać i eliminować według własnych upodobań. Ziemniaki, buraki i marchewki umyć, włożyć do rondla, zalać wodą i gotować w skórce do miękkości. Następnie spuść wodę, ostudź warzywa i obierz. Buraki gotują się najdłużej, dlatego zaleca się gotowanie osobno.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij fasolę wieczorem wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuchniętą fasolę włożyć do rondla, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na średnim ogniu. Zajęło mi to ponad godzinę. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości fasoli i jej odmiany. Po godzinie gotowania możesz lekko posolić wodę. W ten sposób proces przebiegnie szybciej. Gotowa fasola powinna być miękka, ale nie gotowana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż gotową fasolę na sicie i osusz. Gotowaną fasolę można zastąpić fasolą w puszkach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane ziemniaki pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój marchewki w tę samą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I buraki. Od dawna sam nie gotuję buraków. Jest to długi proces (a latem w upale jest również wyczerpujący), więc kupuję już ugotowane buraki w szczelnym opakowaniu. Nie różni się od świeżo ugotowanego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z kiszoną kapustą odcedź solankę, lekko wyciśnij kapustę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ogórki kiszone otrząsnąć z solanki i również pokroić w drobną kostkę. Nie mam zwykłych ogórków, ale solone korniszony. Lubię je bardziej-chrupiące, jasne. Ale trzeba je dużo wziąć, aby uzyskać wagę jak 2 zwykłe ogórki. Ogórki kiszone można zastąpić marynowanymi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Jeśli nie lubisz świeżej cebuli, możesz ją całkowicie wykluczyć. Lub spraw, aby smak był łagodniejszy, zalewając przez 10 minut 2 łyżki.l ocet. Następnie spuść ocet i osusz cebulę. Tak więc ostry smak zniknie z niego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś pokrojone warzywa do salaterki, dodaj kiszoną kapustę i fasolę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól, pieprz, wlej olej roślinny (mam słonecznik) i wymieszaj. Przed podaniem Wstaw winegret do lodówki na 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś gotową sałatkę na talerz, posyp posiekaną zieloną cebulą i natką pietruszki. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy