skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny vinaigrette z fasolą i kiszoną kapustą? To najprostsza sałatka. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Niektóre składniki można zwiększać, zmniejszać i eliminować według własnych upodobań. Ziemniaki, buraki i marchewki umyć, włożyć do rondla, zalać wodą i gotować w skórce do miękkości. Następnie spuść wodę, ostudź warzywa i obierz. Buraki gotują się najdłużej, dlatego zaleca się gotowanie osobno.
Krok 2:
Napełnij fasolę wieczorem wodą.
Krok 3:
Spuchniętą fasolę włożyć do rondla, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na średnim ogniu. Zajęło mi to ponad godzinę. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości fasoli i jej odmiany. Po godzinie gotowania możesz lekko posolić wodę. W ten sposób proces przebiegnie szybciej. Gotowa fasola powinna być miękka, ale nie gotowana.
Krok 4:
Połóż gotową fasolę na sicie i osusz. Gotowaną fasolę można zastąpić fasolą w puszkach.
Krok 5:
Ugotowane ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Pokrój marchewki w tę samą kostkę.
Krok 7:
I buraki. Od dawna sam nie gotuję buraków. Jest to długi proces (a latem w upale jest również wyczerpujący), więc kupuję już ugotowane buraki w szczelnym opakowaniu. Nie różni się od świeżo ugotowanego.
Krok 8:
Z kiszoną kapustą odcedź solankę, lekko wyciśnij kapustę.
Krok 9:
Ogórki kiszone otrząsnąć z solanki i również pokroić w drobną kostkę. Nie mam zwykłych ogórków, ale solone korniszony. Lubię je bardziej-chrupiące, jasne. Ale trzeba je dużo wziąć, aby uzyskać wagę jak 2 zwykłe ogórki. Ogórki kiszone można zastąpić marynowanymi.
Krok 10:
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Jeśli nie lubisz świeżej cebuli, możesz ją całkowicie wykluczyć. Lub spraw, aby smak był łagodniejszy, zalewając przez 10 minut 2 łyżki.l ocet. Następnie spuść ocet i osusz cebulę. Tak więc ostry smak zniknie z niego.
Krok 11:
Przenieś pokrojone warzywa do salaterki, dodaj kiszoną kapustę i fasolę.
Krok 12:
Sól, pieprz, wlej olej roślinny (mam słonecznik) i wymieszaj. Przed podaniem Wstaw winegret do lodówki na 30 minut.
Krok 13:
Przenieś gotową sałatkę na talerz, posyp posiekaną zieloną cebulą i natką pietruszki. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g