twaróg z mleka i kefiru

bardzo smaczne, zdrowe, delikatne, kruche - na śniadanie! Twaróg z mleka i kefiru nie jest suchy i bardzo delikatny. Przygotowanie go jest dziecinnie proste! Możesz podawać go tak, jak jest lub używać do robienia serników, zapiekanek, deserów, puddingów.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 D 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić twaróg z mleka i kefiru? Przygotuj jedzenie. Im wyższa zawartość tłuszczu w mleku, tym lepiej. Mam 3,8% tłuszczu. Możesz użyć dowolnego kefiru, ale zawsze świeżego, nie wczorajszego. Wlej mleko do emaliowanego rondla i podgrzej na kuchence, aż będzie ciepłe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze poluzuj kefir trzepaczką, aby nie było w nim dużych grudek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie wlej jednorodny kefir do ciepłego mleka, wymieszaj trzepaczką. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw do fermentacji na jeden dzień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po dniu pokrój powstałą galaretowatą masę nożem, bez wyjmowania kawałków z patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię z masą mleczno-kefirową na ogniu i podgrzej, mieszając mieszaninę trzepaczką. Pozostaw masę na patelni pod przykryciem na około 5 godzin bez wyjmowania z pieca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ponownie włącz kuchenkę i podgrzej zawartość garnka . Następnie wlej mieszaninę do durszlaka ustawionego nad zlewem lub innym garnkiem. Jeśli chcesz, możesz zachować serum - Zwykle rozcieńczam nim okroshkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 1-2 godzinach cała serwatka spłynie z twarogu. Możesz przenieść domowy twaróg z durszlaka do miski lub wygodnego zamkniętego pojemnika do przechowywania w lodówce. Lub natychmiast wymieszaj ze śmietaną, cukrem, dżemem, podawaj. Smacznego!

ten przepis jest dobry, ponieważ daje produkcję bezodpadową! Nie tylko przygotowujemy pyszny domowy twarożek, ale po ugotowaniu pozostaje pyszna serwatka, którą można wykorzystać jako składnik innych potraw. Na serwatce możesz zagnieść ciasto, możesz wlać okroshkę i tak dalej.

aby zająć mniej czasu na gotowanie, radzę fermentować mleko z kefirem w nocy. Oznacza to, że nie jest strasznie zostawiać go nie na jeden dzień, ale na godziny 10-15. A tak przy okazji, rano, po fermentacji mleka z kefirem dostaniesz, wiesz co? Jogurt, wyobraź sobie! I już w tej formie mleko można jeść. Jest tak pyszny, że nie trzeba nawet niczego dodawać - idealne lekkie śniadanie lub kolacja.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy