skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich potraw potrzebnych do przygotowania zupy z zielonej soczewicy. Będziemy potrzebować: kurczaka, ziemniaków, zielonej soczewicy, cebuli, marchwi, papryki, pomidora, czosnku, liści laurowych i świeżych ziół.
Krok 2:
Dobrze umyj kurczaka lub dowolne jego części. Bulion można ugotować z udek, skrzydełek, grzbietów kurczaka lub użyć zestawu do zupy. Wyślij kurczaka na patelnię, wlej wodę i postaw na dużym ogniu. Po ugotowaniu usuń piankę, sól wodę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 40-50 minut.
Krok 3:
W tym czasie przygotuj wszystko inne potrzebne do zupy. Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek, usuń łodygę i nasiona z papryki. Umyj warzywa i zalej soczewicę zimną wodą.
Krok 4:
Gdy mięso jest ugotowane, wyjmij je z bulionu, Przywróć patelnię do dużego ognia. Rozłożyć lekko schłodzonego kurczaka na małe kawałki.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę i wyślij do bulionu.
Krok 6:
Następnie dodaj zieloną soczewicę. Po ugotowaniu zmniejsz piec do minimum i gotuj zupę przez co najmniej czterdzieści minut pod zamkniętą pokrywką.
Krok 7:
Pokrój marchewki w cienkie plasterki, posiekaj cebulę niezbyt grubo i posiekaj paprykę w paski.
Krok 8:
Dodaj posiekane warzywa do rozgrzanego oleju roślinnego na patelni i smaż je przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. Sam określ stopień smażenia.
Krok 9:
Umyj pomidora i pokrój w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora.
Krok 10:
Gdy soczewica będzie gotowa, a ziemniaki lekko pękną po naciśnięciu, należy zwiększyć ciepło pod patelnią. Wyślij smażenie, liść laurowy i pomidor do zupy, gotuj przez pięć minut.
Krok 11:
Dodaj drobno posiekane warzywa i posiekany średniej wielkości czosnek do garnka (czosnek można przepuścić przez prasę). Z zieleni dobrze sprawdzają się koperek i pietruszka. Gotuj zupę przez około minutę, wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na chwilę do zaparzenia.
Krok 12:
Wlać gotową zupę do misek, w razie potrzeby dodać porcje mięsa z kurczaka i posypać ziela angielskiego lub czarnego pieprzu.
zielona soczewica nie może być wstępnie namoczona, co zdecydowanie upraszcza proces gotowania. Wystarczy spłukać go kilka razy .
moja rodzina i ja lubiliśmy zupę ze śmietaną i ziele angielskie.
drugiego dnia zupa stała się jeszcze smaczniejsza!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g