Zupa z zielonej soczewicy z kurczakiem

wspaniała opcja na obfity i zdrowy lunch! Zielona soczewica to wyjątkowa roślina strączkowa zawierająca witaminy, wiele składników odżywczych i pierwiastków. Zupa okazuje się bardzo smaczna i bogata, spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich potraw potrzebnych do przygotowania zupy z zielonej soczewicy. Będziemy potrzebować: kurczaka, ziemniaków, zielonej soczewicy, cebuli, marchwi, papryki, pomidora, czosnku, liści laurowych i świeżych ziół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj kurczaka lub dowolne jego części. Bulion można ugotować z udek, skrzydełek, grzbietów kurczaka lub użyć zestawu do zupy. Wyślij kurczaka na patelnię, wlej wodę i postaw na dużym ogniu. Po ugotowaniu usuń piankę, sól wodę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 40-50 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie przygotuj wszystko inne potrzebne do zupy. Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek, usuń łodygę i nasiona z papryki. Umyj warzywa i zalej soczewicę zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mięso jest ugotowane, wyjmij je z bulionu, Przywróć patelnię do dużego ognia. Rozłożyć lekko schłodzonego kurczaka na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę i wyślij do bulionu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj zieloną soczewicę. Po ugotowaniu zmniejsz piec do minimum i gotuj zupę przez co najmniej czterdzieści minut pod zamkniętą pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój marchewki w cienkie plasterki, posiekaj cebulę niezbyt grubo i posiekaj paprykę w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekane warzywa do rozgrzanego oleju roślinnego na patelni i smaż je przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. Sam określ stopień smażenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pomidora i pokrój w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy soczewica będzie gotowa, a ziemniaki lekko pękną po naciśnięciu, należy zwiększyć ciepło pod patelnią. Wyślij smażenie, liść laurowy i pomidor do zupy, gotuj przez pięć minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj drobno posiekane warzywa i posiekany średniej wielkości czosnek do garnka (czosnek można przepuścić przez prasę). Z zieleni dobrze sprawdzają się koperek i pietruszka. Gotuj zupę przez około minutę, wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na chwilę do zaparzenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlać gotową zupę do misek, w razie potrzeby dodać porcje mięsa z kurczaka i posypać ziela angielskiego lub czarnego pieprzu.

zielona soczewica nie może być wstępnie namoczona, co zdecydowanie upraszcza proces gotowania. Wystarczy spłukać go kilka razy .

moja rodzina i ja lubiliśmy zupę ze śmietaną i ziele angielskie.

drugiego dnia zupa stała się jeszcze smaczniejsza!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy