skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę grzybową z makaronem i ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki. Weź średniej wielkości warzywa. Olej roślinny najlepiej stosować bez zapachu. Wybierz małe wermiszel. Jeśli pieczarki są zamrożone, zważ je po całkowitym rozmrożeniu.
Krok 2:
Umyj marchewki i ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą szczotki. Obierz marchewki, pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Wlej połowę oleju roślinnego na patelnię, smaż warzywa przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze, szeroką, aby później zmieściły się w niej grzyby. W takim przypadku produkty powinny leżeć na grubej warstwie, aby smażenie było równomierne. Jeśli nie ma odpowiedniej wielkości patelni, grzyby i warzywa można gotować osobno na dwóch małych patelniach.
Krok 5:
Umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Pokrój grzyby na talerze.
Krok 6:
Umieść pieczarki na patelni na warzywach, dodając resztę oleju roślinnego. Smażyć na średnim ogniu, aż grzyby lekko się zarumienią. Jednocześnie ich objętość znacznie się zmniejszy.
Krok 7:
Obierz ziemniaki, pokrój w średnią kostkę.
Krok 8:
Wlej wodę do rondla o odpowiedniej objętości, zagotuj. Umieść przygotowane ziemniaki na patelni. Gotuj ziemniaki na umiarkowanym ogniu, aż będą w połowie ugotowane.
Krok 9:
Włóż smażone warzywa i pieczarki do rondla, wymieszaj. Zagotuj zupę, sól. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
Krok 10:
Dodaj makaron do zupy i natychmiast dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Dodaj liść laurowy, w razie potrzeby zmielony czarny pieprz, wymieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu przez 3 minuty, a następnie ponownie wymieszaj, aby makaron się skleił.
Krok 12:
Zdejmij gotową zupę z ognia i podawaj natychmiast.
Krok 13:
W razie potrzeby podczas serwowania dodaj drobno posiekane warzywa. Smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g