zupa grzybowa z makaronem i ziemniakami

Szybki i obfity gorący lunch bez większych kłopotów. Przygotowanie aromatycznej i pysznej zupy grzybowej z makaronem i ziemniakami jest bardzo proste. To zadanie jest w mocy każdego, nawet po opanowaniu podstaw kulinarnych. A uzbrojony w łyżkę, dziecko poradzi sobie z nim z przyjemnością!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 57 % 4 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę grzybową z makaronem i ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki. Weź średniej wielkości warzywa. Olej roślinny najlepiej stosować bez zapachu. Wybierz małe wermiszel. Jeśli pieczarki są zamrożone, zważ je po całkowitym rozmrożeniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki i ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą szczotki. Obierz marchewki, pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej połowę oleju roślinnego na patelnię, smaż warzywa przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze, szeroką, aby później zmieściły się w niej grzyby. W takim przypadku produkty powinny leżeć na grubej warstwie, aby smażenie było równomierne. Jeśli nie ma odpowiedniej wielkości patelni, grzyby i warzywa można gotować osobno na dwóch małych patelniach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Pokrój grzyby na talerze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść pieczarki na patelni na warzywach, dodając resztę oleju roślinnego. Smażyć na średnim ogniu, aż grzyby lekko się zarumienią. Jednocześnie ich objętość znacznie się zmniejszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz ziemniaki, pokrój w średnią kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wodę do rondla o odpowiedniej objętości, zagotuj. Umieść przygotowane ziemniaki na patelni. Gotuj ziemniaki na umiarkowanym ogniu, aż będą w połowie ugotowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż smażone warzywa i pieczarki do rondla, wymieszaj. Zagotuj zupę, sól. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj makaron do zupy i natychmiast dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj liść laurowy, w razie potrzeby zmielony czarny pieprz, wymieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu przez 3 minuty, a następnie ponownie wymieszaj, aby makaron się skleił.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zdejmij gotową zupę z ognia i podawaj natychmiast.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W razie potrzeby podczas serwowania dodaj drobno posiekane warzywa. Smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy