skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania puree z groszku. Najlepiej nadaje się do tego groszek, posiekany na połówki. Cały groszek nie będzie w stanie wchłonąć odpowiedniej ilości wody podczas pęcznienia, a sekcja po prostu spali się na dnie. Dobrze posortuj groszek, usuwając kamyki, inne zboża lub zepsuty groszek. Umieść 3-4 razy więcej groszku na patelni.
Krok 2:
Groszek zawiera dużą ilość białka, dlatego należy go dobrze umyć 2-3 razy w ciepłej wodzie. Wlej zimną wodę więcej niż sam groszek 3-4 razy i pozostaw na 8-10 godzin na pęcznienie. Jeśli nie namoczyłeś wcześniej, zalej go wrzącą wodą przez 30-40 minut, a ugotuje się znacznie szybciej. Spuść wodę po namoczeniu i ponownie dokładnie spłucz groszek. Umieść umyty groszek w garnku ze stali nierdzewnej o grubych ściankach i dnie.
Krok 3:
Wlej wodę 2-3 centymetry powyżej poziomu grochu. Jeśli groszek jest nadal zbyt twardy, dodaj sodę oczyszczoną 15 minut po ugotowaniu. Potrzebuje nie więcej niż 1/2 łyżeczki na 2 litry wody, duża jej ilość zepsuje smak potrawy. Ustaw na małym ogniu i zagotuj. Usuń całą pianę, która utworzy się na powierzchni wody. To zwija białko, które znajduje się w groszku, może zepsuć smak i wygląd puree.
Krok 4:
Wlej olej roślinny, przykryj luźno pokrywką i gotuj na małym ogniu, mieszając. Podczas gotowania zawartość patelni musi być okresowo mieszana, aby groszek się nie przypalił i szybciej się gotował. Namoczony groszek gotuje się przez około 40-50 minut, cały przez godzinę. Suchy cały groszek będzie musiał gotować przez 2,5 godziny i 1,5 godziny.
Krok 5:
Po ugotowaniu groszku posolić do smaku. Aby nie było grudek, pamiętaj, aby przebić go blenderem, gdy jest gorący, aż będzie gładki. Odstaw na 15 do 20 minut i podawaj. Pamiętaj, że po schłodzeniu groszek staje się gęstszy, a jeśli chcesz go rozcieńczyć, dodaj tylko gorącą wodę. Zimna woda psuje smak gotowego puree.
Krok 6:
Smacznego.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Groszek żółty - 303 kcal/100g