puree z groszku w rondlu

delikatne puree z groszku bez problemu w zwykłej patelni. Jeśli ci się nie udaje lub uważasz, że jest zbyt kapryśny i trwa długo, nie masz racji. Wszystko na pewno się ułoży, jeśli będziesz przestrzegać pewnych zasad.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 53 % 8 g
73 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 11 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania puree z groszku. Najlepiej nadaje się do tego groszek, posiekany na połówki. Cały groszek nie będzie w stanie wchłonąć odpowiedniej ilości wody podczas pęcznienia, a sekcja po prostu spali się na dnie. Dobrze posortuj groszek, usuwając kamyki, inne zboża lub zepsuty groszek. Umieść 3-4 razy więcej groszku na patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Groszek zawiera dużą ilość białka, dlatego należy go dobrze umyć 2-3 razy w ciepłej wodzie. Wlej zimną wodę więcej niż sam groszek 3-4 razy i pozostaw na 8-10 godzin na pęcznienie. Jeśli nie namoczyłeś wcześniej, zalej go wrzącą wodą przez 30-40 minut, a ugotuje się znacznie szybciej. Spuść wodę po namoczeniu i ponownie dokładnie spłucz groszek. Umieść umyty groszek w garnku ze stali nierdzewnej o grubych ściankach i dnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę 2-3 centymetry powyżej poziomu grochu. Jeśli groszek jest nadal zbyt twardy, dodaj sodę oczyszczoną 15 minut po ugotowaniu. Potrzebuje nie więcej niż 1/2 łyżeczki na 2 litry wody, duża jej ilość zepsuje smak potrawy. Ustaw na małym ogniu i zagotuj. Usuń całą pianę, która utworzy się na powierzchni wody. To zwija białko, które znajduje się w groszku, może zepsuć smak i wygląd puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny, przykryj luźno pokrywką i gotuj na małym ogniu, mieszając. Podczas gotowania zawartość patelni musi być okresowo mieszana, aby groszek się nie przypalił i szybciej się gotował. Namoczony groszek gotuje się przez około 40-50 minut, cały przez godzinę. Suchy cały groszek będzie musiał gotować przez 2,5 godziny i 1,5 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ugotowaniu groszku posolić do smaku. Aby nie było grudek, pamiętaj, aby przebić go blenderem, gdy jest gorący, aż będzie gładki. Odstaw na 15 do 20 minut i podawaj. Pamiętaj, że po schłodzeniu groszek staje się gęstszy, a jeśli chcesz go rozcieńczyć, dodaj tylko gorącą wodę. Zimna woda psuje smak gotowego puree.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Groszek żółty - 303   kcal/100g

Podobne przepisy