skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kandyzowaną dynię w domu w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kandyzowane owoce można zrobić z dowolnej dyni. Lepiej jednak wziąć te odmiany, które mają gęstszą miazgę, mają mniej wilgoci i są łatwiejsze do suszenia i suszenia. Zwykle te dynie dojrzewają jako ostatnie. Weź przyprawy do smaku.
Krok 2:
Dobrze umyj dynię, obierz i usuń nasiona. Nie wyrzucaj nasion-można je wysuszyć i jeść, są bardzo przydatne. Pokrój miąższ w kostkę około 1x1 cm i przenieś na patelnię. Przygotowanie kandyzowanych owoców tej wielkości nie zajmie zbyt wiele czasu i wygodnie będzie je jeść gotowe.
Krok 3:
Posyp dynię cukrem i wymieszaj, aby cukier równomiernie zmieszał się z kawałkami dyni. Przykryj i odstaw na 6 do 10 godzin. Jeśli masz mało czasu, mieszaj dynię co godzinę. Cukier rozpuści się szybciej, a dynia da sok. Zostawiłam na noc.
Krok 4:
W tym czasie cukier rozpuści się i połączy z uwolnionym sokiem z dyni. Dodaj kwas cytrynowy i przyprawy, wymieszaj.
Krok 5:
Postaw na duży ogień. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż dynia będzie miękka. Ponieważ wszystkie dynie są różne i są gotowane w różnych naczyniach i na różnych płytach, trudno jest określić dokładny czas, więc dynia musi zostać sprawdzona. Nie powinien być całkowicie ugotowany, w przeciwnym razie zamieni się w dżem. Wystarczyło mi 3 minuty. Całkowicie ostudzić.
Krok 6:
Przenieś dynię do durszlaka i odcedź cały syrop. Zagotuj syrop i gotuj przez 5-7 minut.
Krok 7:
Napełnij dynię gorącym syropem, aby była całkowicie w syropie i ostudź.
Krok 8:
Powtórz kroki 6 i 7. Następnie przenieś kawałki dyni do durszlaka i odstaw na 1,5-2 godziny, aby syrop całkowicie się ułożył.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Ułóż kawałki dyni na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, aby się nie sklejały, w odległości od siebie. Suszyć w piekarniku z uchylonymi drzwiami przez 2-3 godziny.
Krok 10:
Kandyzowane owoce powinny się zmniejszyć i stać się nieco szkliste. Ostrożnie-nie prześwietlaj w piekarniku, kandyzowane owoce nie powinny stać się suche i twarde. Powierzchnia może pozostać lekko lepka.
Krok 11:
Przenieś kandyzowane owoce na płaskie naczynie lub tacę i pozostaw w pokoju (Wybierz pomieszczenie dobrze wentylowane i z suchym powietrzem) i pozostaw kandyzowane owoce na kolejny dzień.
Krok 12:
Wymieszaj cukier puder ze skrobią i spryskaj tę mieszaninę kandyzowanymi owocami, dokładnie wymieszaj. Jeśli są sklejone kawałki-oddziel je, aby ze wszystkich stron zawaliły się w proszku. Przechowywać w zamkniętych pojemnikach w chłodnym, suchym miejscu.
kandyzowana Dynia smakuje trochę jak suszone morele. Od razu nie możesz zrozumieć, z czego są zrobione. Przepis jest odpowiedni nawet dla tych, którzy nigdy nie lubili dyni. Kandyzowane owoce są bardzo smaczne.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g