kandyzowana dynia w piekarniku w domu

słodki, jasny, prosty, smaczny, piękny i zdrowy! Co można zrobić z dyni szybko i smacznie? Oto takie cudowne kandyzowane dynie w piekarniku. Większość czasu gotowania spędza się na chłodzeniu ich w syropie, a Ty możesz w tym czasie robić inne rzeczy. To świetny sposób na uratowanie dyni!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 39 g
155 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kandyzowaną dynię w domu w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kandyzowane owoce można zrobić z dowolnej dyni. Lepiej jednak wziąć te odmiany, które mają gęstszą miazgę, mają mniej wilgoci i są łatwiejsze do suszenia i suszenia. Zwykle te dynie dojrzewają jako ostatnie. Weź przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj dynię, obierz i usuń nasiona. Nie wyrzucaj nasion-można je wysuszyć i jeść, są bardzo przydatne. Pokrój miąższ w kostkę około 1x1 cm i przenieś na patelnię. Przygotowanie kandyzowanych owoców tej wielkości nie zajmie zbyt wiele czasu i wygodnie będzie je jeść gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp dynię cukrem i wymieszaj, aby cukier równomiernie zmieszał się z kawałkami dyni. Przykryj i odstaw na 6 do 10 godzin. Jeśli masz mało czasu, mieszaj dynię co godzinę. Cukier rozpuści się szybciej, a dynia da sok. Zostawiłam na noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie cukier rozpuści się i połączy z uwolnionym sokiem z dyni. Dodaj kwas cytrynowy i przyprawy, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Postaw na duży ogień. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż dynia będzie miękka. Ponieważ wszystkie dynie są różne i są gotowane w różnych naczyniach i na różnych płytach, trudno jest określić dokładny czas, więc dynia musi zostać sprawdzona. Nie powinien być całkowicie ugotowany, w przeciwnym razie zamieni się w dżem. Wystarczyło mi 3 minuty. Całkowicie ostudzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś dynię do durszlaka i odcedź cały syrop. Zagotuj syrop i gotuj przez 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij dynię gorącym syropem, aby była całkowicie w syropie i ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powtórz kroki 6 i 7. Następnie przenieś kawałki dyni do durszlaka i odstaw na 1,5-2 godziny, aby syrop całkowicie się ułożył.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Ułóż kawałki dyni na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, aby się nie sklejały, w odległości od siebie. Suszyć w piekarniku z uchylonymi drzwiami przez 2-3 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kandyzowane owoce powinny się zmniejszyć i stać się nieco szkliste. Ostrożnie-nie prześwietlaj w piekarniku, kandyzowane owoce nie powinny stać się suche i twarde. Powierzchnia może pozostać lekko lepka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś kandyzowane owoce na płaskie naczynie lub tacę i pozostaw w pokoju (Wybierz pomieszczenie dobrze wentylowane i z suchym powietrzem) i pozostaw kandyzowane owoce na kolejny dzień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj cukier puder ze skrobią i spryskaj tę mieszaninę kandyzowanymi owocami, dokładnie wymieszaj. Jeśli są sklejone kawałki-oddziel je, aby ze wszystkich stron zawaliły się w proszku. Przechowywać w zamkniętych pojemnikach w chłodnym, suchym miejscu.

kandyzowana Dynia smakuje trochę jak suszone morele. Od razu nie możesz zrozumieć, z czego są zrobione. Przepis jest odpowiedni nawet dla tych, którzy nigdy nie lubili dyni. Kandyzowane owoce są bardzo smaczne.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy