skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego dania lepiej jest użyć dużych lub królewskich krewetek. Jednak zwykłe (średniej wielkości) są również całkiem odpowiednie. Rozmrozić krewetki.
Krok 2:
Dobrze spłucz muszle i głowy krewetek. Robimy z nich niesamowicie aromatyczny rosół do risotto.
Krok 3:
Opłucz mięso krewetek w ten sam sposób.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem dodaj 1 łyżkę zmiękczonego masła. Dodaj również 2 ząbki czosnku (czosnek można podzielić na 4 części) i połowę szalotki. Aby uzyskać smak, dodaj kilka gałązek pietruszki i gałązkę świeżego rozmarynu. Połóż muszle i głowy krewetek na wierzchu.
Krok 5:
Wyślij wszystko na ciężki ogień. Mieszając smażyć, aż skorupy się zarumienią.
Krok 6:
Napełnij garnek wodą. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj bulion na średnim ogniu przez około 15 minut.
Krok 7:
Odcedź bulion i wróć do pieca na małym ogniu, wyrzuć resztki krewetek, nie będą już dla nas przydatne.
Krok 8:
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Drobno posiekaj pozostałą połowę szalotki, posiekaj dwa ząbki czosnku średniej wielkości. Wyślij cebulę i czosnek do mieszanki olejów i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając na małym ogniu, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Następnie dodaj ryż umyty w zimnej wodzie na patelnię.
Krok 9:
Po zwiększeniu ciepła podsmaż ryż (ciągle mieszając), aż będzie lekko przezroczysty. Następnie wlej wino. Gotuj, aż wino całkowicie wyparuje. (pamiętaj, aby ciągle mieszać).
Krok 10:
Gdy wino się zagotuje, zmniejsz ogień. Wlej do ryżu jedną kadzi gorącego bulionu z krewetek na raz. Mieszaj okresowo, a gdy tylko bulion wyparuje, dodaj ponownie kadzi płynu. Bulion nie powinien gotować się zbyt szybko, ale też nie za wolno. Kiedy praktycznie cały bulion zniknie, spróbuj ryżu. Powinien lekko chrupać, tj. być Aldente. Usuń ryż z ognia, sól, pieprz. Przykryj i odstaw na kilka minut.
Krok 11:
Podczas parzenia ryżu ugotuj krewetki. Na pozostałej oliwie i maśle podsmaż posiekany czosnek, gałązkę rozmarynu i krewetki z obu stron.
Krok 12:
Smaż, aż krewetki się zarumienią. Wlej olej, na którym smażono krewetki, do risotto. Dobrze wymieszaj.
Krok 13:
Ułóż ryż w głębokie talerze, ułóż krewetki na wierzchu. Pieprz i posyp natką pietruszki. Możesz podawać z szklanką białego półwytrawnego.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g