Schulum wieprzowe w domu

bogata, nieporównywalnie pyszna i najbardziej satysfakcjonująca zupa! Schulum wieprzowe jest przygotowywane z najprostszego zestawu produktów. Jest bardzo smaczny i satysfakcjonujący, z łatwością posłuży jako świetny rodzinny obiad lub lunch. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 31 % 9 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować schulum wieprzowe w domu? Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania przepisu. Którą część wieprzowiny najlepiej wykorzystać? Każda część tuszy nadaje się do shulum, te części, w których występują małe warstwy tłuszczu, są szczególnie dobre, wtedy zupa wyjdzie bogata. Jeśli masz mrożoną wieprzowinę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i rozmroź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na kawałki tej samej wielkości. W przypadku shulum nie powinieneś robić zbyt małych kawałków. Zrób kawałki nieco mniejsze niż pudełko zapałek, a następnie w gotowej zupie pozostaną soczyste i pachnące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kocioł lub patelnia z grubym dnem i krawędziami są idealne do gotowania shulum. Częściej gotuję w garnku. Wyślij więc kawałki mięsa do rondla i zalej je zimną wodą. Ilość wody zależy od tego, jak gęsty shulum chcesz uzyskać w końcu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na dużym ogniu. W momencie wrzenia Wrzuć jedną obraną cebulę i liść laurowy. Usuń powstałą pianę. Jeśli piana nie zostanie usunięta, bulion stanie się mętny. Dodaj sól do smaku, zmniejsz płomień do minimum i gotuj mięso pod zamkniętą pokrywką, aż będzie ugotowane. Gotowałem przez około godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie obierz ziemniaki, cebulę i czosnek, umyj w czystej wodzie. Opłucz zielenie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki na mniej więcej takie same kawałki jak mięso.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy wieprzowina będzie miękka, wyjmij ugotowaną cebulę z bulionu. Zwiększ płomień. Wyślij ziemniaki na patelnię i dodaj kilka ziaren czarnego pieprzu. Po ponownym ugotowaniu zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to od 20 do 30 minut. Gotuj, aż po naciśnięciu ziemniaki łatwo pękną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cebulę i czosnek tak drobno, jak to możliwe, posiekaj również zioła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij cebulę, czosnek i zioła na patelnię. W razie potrzeby dodaj ulubione przyprawy. Pozostaw na kilka sekund i zdejmij z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól shulum parzyć przez chwilę. Podczas serwowania posyp zmielonym ziele angielskie. Bogata zupa jest gotowa!

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy