skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować schulum wieprzowe w domu? Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania przepisu. Którą część wieprzowiny najlepiej wykorzystać? Każda część tuszy nadaje się do shulum, te części, w których występują małe warstwy tłuszczu, są szczególnie dobre, wtedy zupa wyjdzie bogata. Jeśli masz mrożoną wieprzowinę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i rozmroź.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę na kawałki tej samej wielkości. W przypadku shulum nie powinieneś robić zbyt małych kawałków. Zrób kawałki nieco mniejsze niż pudełko zapałek, a następnie w gotowej zupie pozostaną soczyste i pachnące.
Krok 3:
Kocioł lub patelnia z grubym dnem i krawędziami są idealne do gotowania shulum. Częściej gotuję w garnku. Wyślij więc kawałki mięsa do rondla i zalej je zimną wodą. Ilość wody zależy od tego, jak gęsty shulum chcesz uzyskać w końcu.
Krok 4:
Umieść patelnię na dużym ogniu. W momencie wrzenia Wrzuć jedną obraną cebulę i liść laurowy. Usuń powstałą pianę. Jeśli piana nie zostanie usunięta, bulion stanie się mętny. Dodaj sól do smaku, zmniejsz płomień do minimum i gotuj mięso pod zamkniętą pokrywką, aż będzie ugotowane. Gotowałem przez około godzinę.
Krok 5:
W tym czasie obierz ziemniaki, cebulę i czosnek, umyj w czystej wodzie. Opłucz zielenie.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki na mniej więcej takie same kawałki jak mięso.
Krok 7:
Gdy wieprzowina będzie miękka, wyjmij ugotowaną cebulę z bulionu. Zwiększ płomień. Wyślij ziemniaki na patelnię i dodaj kilka ziaren czarnego pieprzu. Po ponownym ugotowaniu zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to od 20 do 30 minut. Gotuj, aż po naciśnięciu ziemniaki łatwo pękną.
Krok 8:
Pokrój cebulę i czosnek tak drobno, jak to możliwe, posiekaj również zioła.
Krok 9:
Wyślij cebulę, czosnek i zioła na patelnię. W razie potrzeby dodaj ulubione przyprawy. Pozostaw na kilka sekund i zdejmij z ognia.
Krok 10:
Pozwól shulum parzyć przez chwilę. Podczas serwowania posyp zmielonym ziele angielskie. Bogata zupa jest gotowa!
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g