Sałatka z kurczaka z warstwami ananasa

obfita i piękna sałatka na dni powszednie i święta! Wszyscy pokochają tę prostą sałatkę! Wybrany tutaj zestaw produktów jest harmonijny i udany. Orzeźwiający ananas, pożywny delikatny kurczak, ser-wspaniały zestaw Smakowy. Danie nadaje się do codziennego i świątecznego stołu. Elegancko i smacznie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 58 % 21 g
węglowodany 11 % 4 g
250 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka z warstwami ananasa? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Będziesz potrzebował średniej wielkości fileta z kurczaka, dwóch jaj kurzych (najlepiej wybranych), obranych orzechów włoskich, pysznego twardego sera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak prawidłowo ugotować filet z kurczaka? Wlej 1,5 litra wody do rondla. Gdy się zagotuje, sól (około 0,5 łyżki soli) i wyślij tam kurczaka. Do smaku można dodać czarny pieprz (3-4 szt.) i liść laurowy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 20 minut po ugotowaniu). Jeśli filet można łatwo przebić nożem, jest gotowy. Przechowywać w lodówce bez wyjmowania z bulionu, aby mięso nie wyschło. Pokrój w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka na twardo ugotować (8-10 minut po ugotowaniu), schłodzić, zalać zimną wodą. Następnie obierz skorupkę. Pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tym razem użyłam świeżego ananasa. I tak podobało mi się nawet bardziej niż z puszkami. Ważne jest, aby pokroić go bardzo drobno, ponieważ jest dość gęsty i twardy. Jeśli używasz owoców w puszkach, wyjmij krążki ananasa z syropu, pozwól płynowi spłynąć, a następnie posiekaj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na średniej tarce zetrzyj twardy ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak uformować sałatkę? Używam pojedynczych małych salaterek. Możesz wziąć porcje misek, jedną dużą salaterkę lub ułożyć sałatkę w pierścieniu do gotowania, ustawiając ją na płaskim naczyniu. Połóż pokrojonego kurczaka pierwszą warstwą. Posmaruj go cienką warstwą majonezu lub zrób siatkę, wyciskając majonez z torby cukierniczej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drugą warstwą ułóż ananasy, a także nałóż siatkę majonezową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż pokrojone w kostkę jajka – majonez. Na wierzch ułóż ser-i znowu majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wysuszyć orzechy włoskie na suchej patelni i drobno posiekać nożem lub zmielić w blenderze. Posyp je sałatką na wierzchu. Wstaw naczynie do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia. Następnie podawaj. Smacznego!

okaże się bardzo smaczny, jeśli kurczak nie zostanie ugotowany, ale upieczony w folii z przyprawami.

jak upiec filet z kurczaka? W małym pojemniku wymieszaj odpowiednie przyprawy. Odpowiednie są zioła prowansalskie, suszona bazylia, czosnek (1-2 ząbki), sól, pieprz. Wlej oliwę z oliwek (1 łyżka stołowa) o wysokiej temperaturze dymienia. Wymieszaj mieszaninę. Posmaruj filet z kurczaka tą marynatą ze wszystkich stron. Pozostaw na 20 minut do marynowania. Zawiń filety w folię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe mięso będzie łatwo Przekłute widelcem lub nożem i wycieknie klarowny sok.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Możesz zobaczyć opcje przepisów tutaj.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy