skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczaka z warstwami ananasa? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Będziesz potrzebował średniej wielkości fileta z kurczaka, dwóch jaj kurzych (najlepiej wybranych), obranych orzechów włoskich, pysznego twardego sera.
Krok 2:
Jak prawidłowo ugotować filet z kurczaka? Wlej 1,5 litra wody do rondla. Gdy się zagotuje, sól (około 0,5 łyżki soli) i wyślij tam kurczaka. Do smaku można dodać czarny pieprz (3-4 szt.) i liść laurowy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 20 minut po ugotowaniu). Jeśli filet można łatwo przebić nożem, jest gotowy. Przechowywać w lodówce bez wyjmowania z bulionu, aby mięso nie wyschło. Pokrój w małe kostki.
Krok 3:
Jajka na twardo ugotować (8-10 minut po ugotowaniu), schłodzić, zalać zimną wodą. Następnie obierz skorupkę. Pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Tym razem użyłam świeżego ananasa. I tak podobało mi się nawet bardziej niż z puszkami. Ważne jest, aby pokroić go bardzo drobno, ponieważ jest dość gęsty i twardy. Jeśli używasz owoców w puszkach, wyjmij krążki ananasa z syropu, pozwól płynowi spłynąć, a następnie posiekaj
Krok 5:
Na średniej tarce zetrzyj twardy ser.
Krok 6:
Jak uformować sałatkę? Używam pojedynczych małych salaterek. Możesz wziąć porcje misek, jedną dużą salaterkę lub ułożyć sałatkę w pierścieniu do gotowania, ustawiając ją na płaskim naczyniu. Połóż pokrojonego kurczaka pierwszą warstwą. Posmaruj go cienką warstwą majonezu lub zrób siatkę, wyciskając majonez z torby cukierniczej.
Krok 7:
Drugą warstwą ułóż ananasy, a także nałóż siatkę majonezową.
Krok 8:
Następnie rozłóż pokrojone w kostkę jajka – majonez. Na wierzch ułóż ser-i znowu majonez.
Krok 9:
Wysuszyć orzechy włoskie na suchej patelni i drobno posiekać nożem lub zmielić w blenderze. Posyp je sałatką na wierzchu. Wstaw naczynie do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia. Następnie podawaj. Smacznego!
okaże się bardzo smaczny, jeśli kurczak nie zostanie ugotowany, ale upieczony w folii z przyprawami.
jak upiec filet z kurczaka? W małym pojemniku wymieszaj odpowiednie przyprawy. Odpowiednie są zioła prowansalskie, suszona bazylia, czosnek (1-2 ząbki), sól, pieprz. Wlej oliwę z oliwek (1 łyżka stołowa) o wysokiej temperaturze dymienia. Wymieszaj mieszaninę. Posmaruj filet z kurczaka tą marynatą ze wszystkich stron. Pozostaw na 20 minut do marynowania. Zawiń filety w folię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe mięso będzie łatwo Przekłute widelcem lub nożem i wycieknie klarowny sok.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Możesz zobaczyć opcje przepisów
tutaj.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g