solanka z cytryną

bogata zupa mięsna o niesamowitym smaku. Solankę Lubię chyba bardziej niż wszystkie inne zupy. Staram się gotować od razu, aby rozciągnąć przyjemność na dłużej. Na etapie gotowania smażenia można dodać drobno posiekaną cebulę i dusić razem z ogórkami, ale wystarczyła mi jedna cebula w bulionie. Ogólnie rzecz biorąc, smażenie gotuje się na oleju roślinnym, ale zastąpiłem go solanką, ponieważ solanka okazuje się zbyt tłusta i nie chciałem zwiększać kalorii.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 18 % 2 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rosół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelnię włożyć wołowinę, całą cebulę, grubo posiekaną marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Wlać 3 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź gotowy bulion i wróć do ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj pozostałe składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ziemniaki do bulionu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój również resztę wędzonego mięsa na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażenie. Pokrój ogórki na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ogórki dusić trochę w niewielkiej ilości solanki, aż będą miękkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Dusić przez kolejne 2 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas duszenia ogórków włóż mięso i wędzone mięso do bulionu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż duszone ogórki do garnka z mieszanką. Możesz wlać trochę solanki z ogórków. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostaw mieszankę do zaparzenia pod pokrywką przez około 15 minut i wlej do talerzy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zgłoszenie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj plasterek cytryny i kilka czarnych oliwek do każdego talerza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy