zupa szczawiowa z kurczakiem

Łatwy wiosenny przepis. Równie dobry na zimno i na gorąco! Wiosenna zupa, smak dzieciństwa ))
Rumba-HawanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 25 % 6 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

ugotuj bulion z kurczaka i na razie wyjmij mięso.
osobno ugotuj jajka, ile chcesz ))
we wrzącym bulionie Wrzuć obrane i dość grubo posiekane ziemniaki.
zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę i pomidora. Zrób smażoną marchewkę, cebulę i pomidory.
drobno posiekaj szczaw.
gdy ziemniaki są prawie ugotowane, dodaj szczaw i smaż. Gotuj przez kolejne 5 minut. Sól i pieprz.
pokrój kurczaka na kawałki (jak ziemniaki) i włóż do zupy.
podczas serwowania włóż drobno posiekane warzywa, jajko (możesz drobno posiekać, możesz w całości lub w połowie) i oczywiście śmietanę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy