zupa szczawiowa z kurczakiem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
ugotuj bulion z kurczaka i na razie wyjmij mięso.
osobno ugotuj jajka, ile chcesz ))
we wrzącym bulionie Wrzuć obrane i dość grubo posiekane ziemniaki.
zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę i pomidora. Zrób smażoną marchewkę, cebulę i pomidory.
drobno posiekaj szczaw.
gdy ziemniaki są prawie ugotowane, dodaj szczaw i smaż. Gotuj przez kolejne 5 minut. Sól i pieprz.
pokrój kurczaka na kawałki (jak ziemniaki) i włóż do zupy.
podczas serwowania włóż drobno posiekane warzywa, jajko (możesz drobno posiekać, możesz w całości lub w połowie) i oczywiście śmietanę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g