krem bez masła

pyszne, delikatne i łatwe do przygotowania! Krem bez oleju jest często używany do układania ciast lub ciast, do napełniania eklerów lub po prostu jako deser. Jest bardzo lekki w swojej konsystencji i może być wypełniony miskami i uzupełniony owocami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 77 % 30 g
182 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem bez masła? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do takiego kremu wybieram bardziej tłuste mleko. Krem z takim mlekiem okazuje się bielszy w konsystencji. Ale możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Jaja mam kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W nieprzywierającym rondlu wlej mleko, podpal i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz żółtka, cukier i mąkę. Dodaj szczyptę waniliny. Żółtka z jaj domowych są bardzo jasne, a gotowy krem okaże się żółty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę gorącego mleka z masy całkowitej i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej gorące mleko do masy jajecznej i ciągle wszystko mieszaj. Następnie wlej wszystko z powrotem do garnka i wróć do ognia. Mieszając doprowadzić śmietanę do wrzenia. Po podgrzaniu krem zgęstnieje. Im więcej mąki zostanie do niego dodane, tym będzie grubszy. Ugotuj krem raz, wtedy będziesz wiedział, jakiej konsystencji potrzebujesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krem bez masła jest gotowy! Przykryj folią spożywczą w kontakcie i ostudź. Po co przykrywać folią? Jest to konieczne, aby na powierzchni kremu nie tworzyła się zwietrzała skorupa. Schłodzony krem będzie jeszcze grubszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowałam krem od razu w podwójnej porcji i wystarczyło mi na ciasto Napoleon o wadze około 1,5 kg. taki krem nie nadaje się do dekoracji ciasta, bo źle trzyma kształt. Ciasto Napoleon z takim kremem można po prostu posypać okruchami. Gotuj z przyjemnością!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy