kompot z rodzynek

pyszne, apetyczne, zdrowe, dla całej rodziny! Kompot z rodzynek to jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie napoju z suszonych owoców. Suszone winogrona zawierają naturalny cukier, więc kompot można gotować całkowicie bez cukru lub z minimalną ilością.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
57 kcal
IG: 0 / 43 / 57

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kompot z rodzynek? Przygotuj jedzenie. Do takiego kompotu odpowiednie są dowolne odmiany rodzynek-ciemne — jasne, z kością lub bez. Opłucz go pod bieżącą wodą, a następnie zalej wrzącą wodą. Wygodniej jest to zrobić na sicie lub durszlaku. Następnie włóż rodzynki do małego rondla, w którym ugotuje się kompot.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp rodzynki cukrem. Ilość cukru jest warunkowa, więc kieruj się swoim gustem. Nie możesz go wcale używać, a następnie dodaj miód do gotowego kompotu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do garnka i podpal.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj kompot i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmij z ognia, przykryj garnek pokrywką i pozwól kompotowi parzyć przez godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź zaparzony kompot przez sito, oddzielając rodzynki i wlej do karafki. Możesz podać go natychmiast, na ciepło lub schłodzić przed podaniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gotowy kompot do szklanek i poczęstuj się. Smacznego!

kompoty z suszonymi owocami są popularne od bardzo dawna i nie bez powodu! Smak takiego kompotu jest bardzo bogaty i wyraźny. Ze względu na fakt, że suszone owoce zawierają dużą ilość witamin, taki napój przynosi organizmowi ogromne korzyści.
do przygotowania kompotu można użyć rodzynek dowolnej odmiany. Ale Kish-Mish jest najsłodszy.
dzieci bardzo lubią takie słodkie kompoty.
wraz z rodzynkami do kompotu można dodać różne inne suszone owoce, takie jak suszone śliwki, suszone jabłka lub suszone morele. Jednocześnie za każdym razem uzyskując nowy smak.
dodanie cynamonu lub soku z cytryny do kompotu doda odrobinę pikantności i pikantności.
taki kompot ma wiele zalet. W letnie upały doskonale usuwa pragnienie. Aby uzyskać więcej chłodu, możesz dodać do niego kawałki lodu. Taki napój doskonale tonizuje, orzeźwia, poprawia nastrój i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
smak takiego kompotu jest znany wielu od dzieciństwa, ponieważ jest podawany we wszystkich stołówkach, szkołach i przedszkolach. Poczęstunek !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy