Taszkent klasyczna sałatka wołowa z rzodkiewką

Sałatka Taszkent to obfite i proste danie radzieckie. Sałatka Taszkent z rzodkiewką i wołowiną nie jest tak nazwana na cześć nazwy miasta, jak wszyscy początkowo myślą, ale na cześć restauracji, w której powstał ten przepis. Sałatka jest prosta, ale niezbyt powszechna, więc przyciąga smakoszy swoim niezbitym smakiem. Smak sałatki wyróżnia słodycz i ostrynka zielonej rzodkiewki, miękkość dodaje smażona cebula, a ogólnie sałatka jest dość obfita, ale nie ciężka. Zapewnia to równowagę użytych w nim składników.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 10 % 3 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę z wołowiny z rzodkiewką? Aby przygotować sałatkę, weź następujący zestaw produktów: zieloną rzodkiewkę, gotowaną wołowinę, jajka na twardo (najlepiej rustykalne. z jasnymi żółtkami), cebulą, słonecznikiem za mało do smażenia i majonezem i / lub śmietaną do dressingu, wziąłem majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz zieloną rzodkiewkę ze skórki i pokrój w duże, długie paski lub cienkie kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść przygotowaną rzodkiewkę w głębokiej misce po zalaniu zimną wodą przez 10-15 minut, aby usunąć ostry zapach i nadmiar goryczy z warzyw korzeniowych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój gotowaną wołowinę w te same kostki(dopuszczalne jest każde chude gotowane mięso).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój jajka w plasterki, aby umieścić je na powierzchni sałatki jako dekorację, resztę drobno posiekaj i dodaj do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rzuć rzodkiewkę na sito i pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie, podsmażyć cebulę na rozgrzanej patelni z olejem, aż będzie przezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    We wspólnym rondlu połącz wszystkie przygotowane składniki: pokrojone rzodkiewki, wołowinę, jajka, smażoną i schłodzoną cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zielenie są dodawane zgodnie z życzeniem, nie jest to wymagany składnik. Wziąłem koperek i pietruszkę, drobno posiekałem, dodałem do sałatki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj sałatkę i dopraw mieszanką śmietany i majonezu lub jedną śmietaną lub majonezem przed podaniem. Możesz podawać porcje, dekorując sałatkę plasterkami zieleni i plasterkami jajek.

Sałatka Taszkent z rzodkiewką i wołowiną może działać jako danie świąteczne i urozmaicić codzienny stół. Sałatki nie należy podawać tym, którym przeciwwskazana jest rzodkiewka, która działa w Taszkencie jako główny składnik, uzupełniony gotowaną chudą wołowiną.
ogólnie sałatka Taszkent jest bardzo smaczna, satysfakcjonująca i prosta.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy