skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę z wołowiny z rzodkiewką? Aby przygotować sałatkę, weź następujący zestaw produktów: zieloną rzodkiewkę, gotowaną wołowinę, jajka na twardo (najlepiej rustykalne. z jasnymi żółtkami), cebulą, słonecznikiem za mało do smażenia i majonezem i / lub śmietaną do dressingu, wziąłem majonez.
Krok 2:
Obierz zieloną rzodkiewkę ze skórki i pokrój w duże, długie paski lub cienkie kostki.
Krok 3:
Umieść przygotowaną rzodkiewkę w głębokiej misce po zalaniu zimną wodą przez 10-15 minut, aby usunąć ostry zapach i nadmiar goryczy z warzyw korzeniowych.
Krok 4:
Pokrój gotowaną wołowinę w te same kostki(dopuszczalne jest każde chude gotowane mięso).
Krok 5:
Pokrój jajka w plasterki, aby umieścić je na powierzchni sałatki jako dekorację, resztę drobno posiekaj i dodaj do sałatki.
Krok 6:
Rzuć rzodkiewkę na sito i pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 7:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie, podsmażyć cebulę na rozgrzanej patelni z olejem, aż będzie przezroczysta.
Krok 8:
We wspólnym rondlu połącz wszystkie przygotowane składniki: pokrojone rzodkiewki, wołowinę, jajka, smażoną i schłodzoną cebulę.
Krok 9:
Zielenie są dodawane zgodnie z życzeniem, nie jest to wymagany składnik. Wziąłem koperek i pietruszkę, drobno posiekałem, dodałem do sałatki.
Krok 10:
Wymieszaj sałatkę i dopraw mieszanką śmietany i majonezu lub jedną śmietaną lub majonezem przed podaniem. Możesz podawać porcje, dekorując sałatkę plasterkami zieleni i plasterkami jajek.
Sałatka Taszkent z rzodkiewką i wołowiną może działać jako danie świąteczne i urozmaicić codzienny stół. Sałatki nie należy podawać tym, którym przeciwwskazana jest rzodkiewka, która działa w Taszkencie jako główny składnik, uzupełniony gotowaną chudą wołowiną.
ogólnie sałatka Taszkent jest bardzo smaczna, satysfakcjonująca i prosta.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g