domowe lody z mleka kokosowego

Zachwyć siebie i bliskich naturalnymi lodami kokosowymi. Pewnego dnia zrobiłam niezwykłe lody na mleku kokosowym z płatkami kokosowymi. Przygotowanie takich lodów jest bardzo łatwe. Ale w końcu otrzymujemy 800 g pysznego deseru.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 48 % 20 g
węglowodany 45 % 19 g
305 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić domowe lody z mleka kokosowego, potrzebujemy: mleka kokosowego, ciężkiej śmietany do ubijania (33-35% tłuszczu); cukier, żółtka, wiórki kokosowe (opcjonalnie).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni z grubym dnem połącz mleko kokosowe, cukier i żółtka. Wymieszać. Na początku kolor kremu będzie szary. Nie przejmuj się. Stopniowo kolor wyrównuje się i staje się delikatny beż.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na wolnym ogniu lub w łaźni wodnej. Ciągle mieszając gotuj śmietanę, aż zgęstnieje, 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowy krem kokosowy zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą "w kontakcie" i schłodzić. Aby przyspieszyć proces, możesz umieścić patelnię w pojemniku z zimną wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzoną śmietanę ubić mikserem elektrycznym w puszystą, stabilną pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej schłodzony krem kokosowy do bitej śmietany. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj płatki kokosowe (Opcjonalnie) i ponownie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś masę do głębokiego pojemnika i włóż do zamrażarki. Jeśli to możliwe, dokładnie wymieszaj lody 5-6 razy co 30 minut. W ten sposób kryształki lodu nie pojawią się w nim.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż lody kokosowe w miseczkach i podawaj. Smacznego!

najpierw zdefiniujmy pojęcia. Mleko kokosowe wcale nie jest wodą, która rozpryskuje się w całym tropikalnym orzechu. Ten płyn nazywa się wodą kokosową, składa się z prawie 95% wody i praktycznie nie zawiera tłuszczu ani innych składników odżywczych. Mleko jest dokładnie przetworzoną do jednorodnej masy mieszanką miąższu kokosowego i wody.

picie mleka kokosowego wzmacnia układ odpornościowy, korzystnie wpływa na stan skóry, spowalnia procesy starzenia, reguluje trawienie, pomaga zmniejszyć gorączkę, łagodzi astmę, osteoporozę i kamienie nerkowe.

korzyści płynące z mleka kokosowego można wykorzystać do promowania zdrowia. Ale mówimy tylko o produkcie naturalnym, w mleku w puszkach ze sztucznymi dodatkami jest mniej składników odżywczych.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy