Sałatka z ciecierzycy i pomidorów

Zdrowa Sałatka z ciecierzycy o bogatym smaku. Taka sałatka przypadnie do gustu wielu osobom. Dzięki obecności w nim warzyw, białka roślinnego-będzie to wspaniały obiad dla osób, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego i węglowodanów.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 69 % 27 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Pomidory wybierz mocne słodkie pomidory, możesz wziąć wiśnie (ale większą ilość). Sałatka z czerwonej cebuli. Świeża pietruszka. Ciecierzyca jest gotowana, ale myślę, że można użyć puszki. dopraw sałatkę oliwą z oliwek, możesz wziąć dowolny inny bezwonny olej. Przyprawy można również zmieniać według własnych upodobań. Przygotuj głęboką miskę lub salaterkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż odpowiednią ilość ciecierzycy do salaterki. Ciecierzyca musi być sucha-nadmiar płynu w tej sałatce jest bezużyteczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę sałatkową, pokrój w półpierścienie i dodaj do miski z ciecierzycą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz wybrane pomidory pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem. Jeśli weźmiesz pomidory koktajlowe, możesz je pokroić na połówki. Jeśli pomidory są większe, lepiej pokroić je w plasterki. Dodaj pokrojone pomidory do sałatki do wcześniej przygotowanych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz świeżą pietruszkę pod bieżącą zimną wodą i osusz. Posiekaj warzywa nożem i dodaj do sałatki. Obierz czosnek, przepuść przez prasę i dodaj do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony) do sałatki, a także ulubione przyprawy do smaku (kolendra, papryka). Sałatkę doprawić oliwą z oliwek i wymieszać, ostrożnie, aby zachować całe pomidory.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatkę można podawać natychmiast po jej przygotowaniu. Sałatka może działać jako pełne danie na obiad lub jako jedna z przekąsek na lunch.

sałatka jest prosta w przygotowaniu, smaczna i satysfakcjonująca. Fakt, że nie jest doprawiony tłustymi sosami, ale odrobiną oliwy z oliwek sprawia, że jest jeszcze bardziej atrakcyjny. Taką sałatkę można włączyć do menu dni postu. Łatwo jest zabrać ze sobą do pracy jako zdrową przekąskę lub pełny lunch.
przyprawy mogą urozmaicić taką sałatkę-dodaj swoje ulubione przyprawy, a stanie się znacznie smaczniejsza. Lubię dodawać do takiej sałatki pyszną sól. Nawiasem mówiąc, z wielu sałatek z ciecierzycy-ta sałatka jest moją ulubioną. Jeśli nie przepadasz za ciecierzycą, ale uważasz, że to urozmaicić twoje codzienne menu - spróbuj zaprzyjaźnić się z nią z tą sałatką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy