ciepła sałatka z wątróbką drobiową i jajkiem w koszulce

tylko 15 minut, a łatwy obiad jest już na stole!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 73 % 16 g
węglowodany 14 % 3 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciepłą sałatkę z wątróbką drobiową i jajkiem w koszulce? Składniki na sałatkę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Składniki do dressingu

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz wątrobę, pokrój na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż wątrobę na oleju roślinnym do miękkości (plus minus 5 minut). Dodaj sól, pieprz do smaku. Odstaw gotową wątrobę na bok, powinna trochę ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia wątroby umyj liście sałaty, osusz i posiekaj rękami. Pokrój wiśnie na ćwiartki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój paprykę w cienkie paski i smaż na oleju roślinnym przez kilka minut, aż będzie miękka. Jeśli masz czas, paprykę można upiec, obrać i pokroić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W przypadku jajka w koszulce zagotuj 1 litr wody, dodaj 1 łyżkę octu. Rozbij jajko na mały talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej jajko do wrzącej wody i gotuj przez 3-4 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do dressingu wymieszaj olej roślinny, ocet balsamiczny, musztardę i syrop klonowy (możesz użyć płynnego miodu) i sól. Pamiętaj, aby spróbować i dostosować do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbierz sałatkę, połóż wątrobę, pieczoną paprykę na liściach sałaty i wiśni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż jajko w koszulce na wierzchu i polej sałatkę dressingiem. Podawaj na ciepło. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g

Podobne przepisy