kasza gryczana Krucha na wodzie w rondlu

pyszne, szybkie, łatwe, łatwe do przygotowania! Krucha kasza gryczana na wodzie w rondlu jest łatwiejsza do przygotowania niż mogłoby się wydawać. Będzie doskonałym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych lub rybnych. Niezbędny element zdrowego odżywiania! Taki przepis powinien mieć każda gospodyni domowa.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 66 % 19 g
138 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kruchą kaszę gryczaną na wodzie w rondlu? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kaszę gryczaną dobrze spłucz kilka razy w zimnej wodzie. Po spłukaniu powinna pozostać czysta woda. Następnie spuść całą wodę z gryki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej do niej olej roślinny. Włóż kaszę gryczaną i smaż przez 2-3 minuty, aż będzie złoty. Możesz trochę zmienić czas smażenia po kilku przygotowaniach, gdy spróbujesz gotowej owsianki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do rondla i podpal. Doprowadzić do wrzenia i przenieść całą smażoną kaszę gryczaną. Wymieszać. Zagotuj wodę z kaszą gryczaną i trochę soli. Przykryj i zrób minimalny ogień. Pozostaw owsiankę na 15-20 minut bardzo powolnego gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowa owsianka całkowicie wchłonie całą wodę. Aby to zrozumieć, użyj łyżki lub szpatułki, aby odepchnąć owsiankę od krawędzi do samego dołu. Nie powinno być wody. Ale jednocześnie upewnij się, że owsianka nie zaczyna się palić. Między gotową owsianką a spaloną jest bardzo mało czasu!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij patelnię z ognia, wymieszaj kaszę gryczaną i możesz podać. Kasza gryczana to na przykład obfity i zdrowy dodatek do sosu mięsnego! Możesz podawać go z mięsem mielonym, grzybami lub po prostu ze śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Równie smaczne jest po prostu zalać gotową kaszę gryczaną mlekiem i dodać trochę cukru. Smacznego!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy