Cezar z kapustą pekińską kurczak klasyczny

najsmaczniejszy, apetyczny, na świątecznym stole! Klasyczny Cezar z kapustą pekińską i kurczakiem pasuje na każdą okazję. Można go podawać na lunch, kolację, w dni powszednie i święta. A liście szpinaku lub innych zieleni dodadzą mu jasnych letnich kolorów.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 29 % 7 g
131 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Cezara z kapustą pekińską i kurczakiem klasycznym? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Chleb lepiej nadaje się wczoraj. Weź duże jajko. Opłucz pomidory, cytrynę oraz liście kapusty i szpinaku w czystej wodzie i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Jeśli piersi nie są przycięte, zdejmij skórę i usuń kości. Można je zastosować w innym naczyniu, takim jak gotowanie bulionu. Przetrzyj powstałe kawałki ręcznikiem papierowym, aby nie było wilgoci i było mniej rozprysków podczas smażenia. Lekko ubij filety, Posol każdy kawałek i dopraw przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na średnim ogniu i ułóż kawałki kurczaka. Zwiększ ogień i smaż z obu stron na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby usunąć nadmiar oleju, rozłóż kurczaka na talerzu pokrytym kilkoma warstwami ręczników papierowych. Całkowicie ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z chleba odetnij skórkę i pokrój w małe kostki o boku około 1x1 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i umyj czosnek, zmiażdż goździk rękojeścią noża. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego na średnim ogniu, przenieś na nią czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przenieś pokrojony chleb i usmaż go ze wszystkich stron na złoty kolor, a następnie ostudź. Smażyłam krakersy w 2 seriach, więc zajęło mi to 2 ząbki czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z kapusty pekińskiej Usuń ciemne i wiotkie liście, jeśli takie istnieją. Gęste części również nie będą potrzebne, nie są soczyste i mogą zepsuć smak sałatki. Rozerwij lub pokrój liście kapusty na średnie lub duże kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z pomidor odetnij łodygę i pokrój pomidory na średnie plastry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser. Wybierz rozmiar według własnych upodobań, jak chcesz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój schłodzonego kurczaka w plastry o grubości nie większej niż 3 mm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij jajko zimną wodą i umieść na kuchence. Po ugotowaniu gotuj na średnim ogniu przez minutę. Następnie zanurz jajko w zimnej wodzie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostatni ząbek czosnku obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę. W głębokim pojemniku do ubijania rozbij przygotowane jajko, włóż musztardę, czosnek, sól, olej, sos Worcester, posiekany czosnek. Wyciśnij tam sok z połowy cytryny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie. Sos powinien być dość płynny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Sałatkę można podawać zarówno w dużej salaterce, jak i w porcjach. Wrzuć sałatę i liście szpinaku, polej je sosem i łatwo wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie ułóż kawałki kurczaka i pomidora. Posyp wszystko obficie startym serem. Rozłóż grzanki równomiernie na wierzchu i podawaj sałatkę. Grzanki dodawaj tuż przed podaniem potrawy, aby nie zamoczyły się i nie zepsuły sałatki.

anchois są koniecznie dodawane do prawdziwego sosu Cezara. Ale trudno je znaleźć w sprzedaży, więc gotowałem bez nich.

klasyczny przepis Cezara przygotowywany jest z sałatką Romano lub górą lodową, ale z kapustą pekińską okazuje się również bardzo smaczny!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy