Udon z sosem teriyaki

kolejna z opcji gotowania japońskiego makaronu w domu. Wszystkie przepisy na makaron są podzielone na wegetariański i z dodatkiem mięsa, zwykle kurczaka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 75 % 40 g
241 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować makaron udon z warzywami i sosem teriyaki, potrzebujemy: właściwie makaronu, sosu teriyaki, papryki, marchwi, czosnku, oleju roślinnego, czarnego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę pokroić w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i pokrój również w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Lekko usmaż na nim marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj makaron udon w osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zajęło mi to 11 minut na małym ogniu. Lepiej smażyć warzywa i gotować makaron w tym samym czasie, więc wszystko zajmie mniej czasu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj paprykę na patelnię do marchewki i smaż wszystko razem, mieszając, przez około 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj czosnek, wymieszaj i smaż razem jeszcze przez 1 minutę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy cała wilgoć z warzyw wyparuje, dodaj makaron i sos teriyaki na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż makaron na talerzach i posyp sezamem. Podawaj makaron od razu. Możesz jeść tradycyjnymi pałeczkami lub zwykłym widelcem. Smacznego.

makaron jest produktem narodowym i jednym z elementów kulturowych Japonii, ustępując popularności tylko ryżowi. Robią to z mąki pszennej.

Japończycy dowiedzieli się o makaronie już w VIII wieku n. e., pożyczając przepis od Chińczyków. W kronikach nazywano ją sakubei, muginawa lub Tabata (chińskie nazwy ówczesnych makaronów).

słowo Udon pochodzi od południowochińskiej nazwy wontonów (półkoliste knedle powszechnie używane w zupach). Ten rodzaj makaronu stał się popularny w Japonii w okresie Edo (XVII-XIX wiek). Pojawienie się udona wiąże się z buddyjskim księdzem Kukai, który przywiózł z Chin przepis na zrobienie tego makaronu, & laquo; Jedzenie dla umysłu, ducha i ciała».

odmiany tego makaronu mogą liczyć około 30 sztuk. Makaron jest płaski i gruby, jest płaski i cienki, niektóre rodzaje przypominają kształt spaghetti i różnią się grubością. Podobnie jak makaron włoski, makaron Japoński jest twardy, miękki i średnio twardy.

makaron udon może być używany do pierwszego i drugiego dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy