skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować makaron udon z warzywami i sosem teriyaki, potrzebujemy: właściwie makaronu, sosu teriyaki, papryki, marchwi, czosnku, oleju roślinnego, czarnego pieprzu.
Krok 2:
Paprykę pokroić w paski.
Krok 3:
Obierz marchewki i pokrój również w paski.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Lekko usmaż na nim marchewki.
Krok 6:
Gotuj makaron udon w osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zajęło mi to 11 minut na małym ogniu. Lepiej smażyć warzywa i gotować makaron w tym samym czasie, więc wszystko zajmie mniej czasu.
Krok 7:
Dodaj paprykę na patelnię do marchewki i smaż wszystko razem, mieszając, przez około 5 minut.
Krok 8:
Dodaj czosnek, wymieszaj i smaż razem jeszcze przez 1 minutę.
Krok 9:
Gotowy makaron wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 10:
Gdy cała wilgoć z warzyw wyparuje, dodaj makaron i sos teriyaki na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 11:
Ułóż makaron na talerzach i posyp sezamem. Podawaj makaron od razu. Możesz jeść tradycyjnymi pałeczkami lub zwykłym widelcem. Smacznego.
makaron jest produktem narodowym i jednym z elementów kulturowych Japonii, ustępując popularności tylko ryżowi. Robią to z mąki pszennej.
Japończycy dowiedzieli się o makaronie już w VIII wieku n. e., pożyczając przepis od Chińczyków. W kronikach nazywano ją sakubei, muginawa lub Tabata (chińskie nazwy ówczesnych makaronów).
słowo Udon pochodzi od południowochińskiej nazwy wontonów (półkoliste knedle powszechnie używane w zupach). Ten rodzaj makaronu stał się popularny w Japonii w okresie Edo (XVII-XIX wiek). Pojawienie się udona wiąże się z buddyjskim księdzem Kukai, który przywiózł z Chin przepis na zrobienie tego makaronu, & laquo; Jedzenie dla umysłu, ducha i ciała».
odmiany tego makaronu mogą liczyć około 30 sztuk. Makaron jest płaski i gruby, jest płaski i cienki, niektóre rodzaje przypominają kształt spaghetti i różnią się grubością. Podobnie jak makaron włoski, makaron Japoński jest twardy, miękki i średnio twardy.
makaron udon może być używany do pierwszego i drugiego dania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Makaron Udon - 337 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g