ciasto na pierogi bez jajek

będziesz zaskoczony - te pierogi dadzą przewagę tradycyjnym pierogom z jajkami. Te pierogi były dla mnie tylko darem niebios, ponieważ kiedy zacząłem robić ciasto według tego przepisu, tradycyjne ciasto na pierogi z jajkami zniknęło w tle. Nadzienie może być dowolne-wołowina+wieprzowina, kurczak, wieprzowina, a nawet ryba, wybierz ten, który najbardziej Ci się podoba. A wersja testu zdecydowanie spróbuj tego - nie pożałujesz!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 38 % 16 g
węglowodany 36 % 15 g
301 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta są bardzo proste: mąka, wrząca woda, olej roślinny i sól

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z solą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wrzącą wodę i olej roślinny

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto, dobrze zagnieść-około 10-15 minut. Często na tym etapie korzystam z usług Maszyny do chleba - bardzo mi pomaga, ale dziś przeszkadzam rękami

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto jest gładkie, elastyczne, dobrze trzyma kształt i bardzo dobrze się skleja

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj ciasto torbą lub wilgotnym ręcznikiem i pozwól mu odpocząć, w tym czasie gluten puchnie i będzie jeszcze łatwiejszy w obsłudze, ale na razie zajmiemy się nadzieniem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia potrzebujemy: wieprzowiny, smalcu, cebuli, odrobiny wody, soli i czarnego pieprzu. Ilość tłuszczu można wziąć mniej lub więcej według własnego gustu lub obejść się bez niego, ponieważ Hrum ma bardzo wygodną funkcję zmiany składu produktów. U mnie wieprzowina jest chuda, więc smalec wziąłem około 200 g - więc nadzienie będzie bardziej soczyste

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mięso, smalec i cebula przechodzą przez maszynkę do mięsa

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz, dodaj trochę wody dla soczystości

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj i możesz zacząć rzeźbić pierogi

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odetnij część ciasta i zwiń w cienką warstwę. Takie ciasto rozwałkowuje się bardzo dobrze i praktycznie nie przykleja się do stołu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyciskamy małe kółka kieliszkiem

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Skrawki ciasta zbieramy i dodajemy do pozostałego ciasta

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na każdym półfabrykacie kładziemy trochę mięsa mielonego

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Lepimy pierogi

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Równolegle kładziemy garnek z wodą na kuchence, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i groszek, doprowadzamy do wrzenia

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Solim

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kładziemy pierwszą partię pierogów

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotuj od wrzenia przez 7-10 minut do całkowitego ugotowania, gotowość można sprawdzić, łapiąc 1 pierogi i łamiąc je na pół

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podawaj z masłem i kwaśną śmietaną! Smacznego

na domiar złego chcę powiedzieć, że robię wiele z takiego ciasta: pierogi, pierogi , chebureki - zawsze okazuje się dobrze! Spróbuj i przekonaj się sam!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy