skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Niezbędne składniki do ciasta są bardzo proste: mąka, wrząca woda, olej roślinny i sól
Krok 2:

Wymieszaj mąkę z solą
Krok 3:

Dodaj wrzącą wodę i olej roślinny
Krok 4:

Zagnieść ciasto, dobrze zagnieść-około 10-15 minut. Często na tym etapie korzystam z usług Maszyny do chleba - bardzo mi pomaga, ale dziś przeszkadzam rękami
Krok 5:

Ciasto jest gładkie, elastyczne, dobrze trzyma kształt i bardzo dobrze się skleja
Krok 6:

Przykryj ciasto torbą lub wilgotnym ręcznikiem i pozwól mu odpocząć, w tym czasie gluten puchnie i będzie jeszcze łatwiejszy w obsłudze, ale na razie zajmiemy się nadzieniem
Krok 7:

Do nadzienia potrzebujemy: wieprzowiny, smalcu, cebuli, odrobiny wody, soli i czarnego pieprzu. Ilość tłuszczu można wziąć mniej lub więcej według własnego gustu lub obejść się bez niego, ponieważ Hrum ma bardzo wygodną funkcję zmiany składu produktów. U mnie wieprzowina jest chuda, więc smalec wziąłem około 200 g - więc nadzienie będzie bardziej soczyste
Krok 8:

Mięso, smalec i cebula przechodzą przez maszynkę do mięsa
Krok 9:

Sól, pieprz, dodaj trochę wody dla soczystości
Krok 10:

Dobrze wymieszaj i możesz zacząć rzeźbić pierogi
Krok 11:

Odetnij część ciasta i zwiń w cienką warstwę. Takie ciasto rozwałkowuje się bardzo dobrze i praktycznie nie przykleja się do stołu
Krok 12:

Wyciskamy małe kółka kieliszkiem
Krok 13:

Skrawki ciasta zbieramy i dodajemy do pozostałego ciasta
Krok 14:

Na każdym półfabrykacie kładziemy trochę mięsa mielonego
Krok 15:

Lepimy pierogi
Krok 16:

Równolegle kładziemy garnek z wodą na kuchence, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i groszek, doprowadzamy do wrzenia
Krok 17:

Solim
Krok 18:

Kładziemy pierwszą partię pierogów
Krok 19:

Gotuj od wrzenia przez 7-10 minut do całkowitego ugotowania, gotowość można sprawdzić, łapiąc 1 pierogi i łamiąc je na pół
Krok 20:

Podawaj z masłem i kwaśną śmietaną! Smacznego
na domiar złego chcę powiedzieć, że robię wiele z takiego ciasta: pierogi, pierogi , chebureki - zawsze okazuje się dobrze! Spróbuj i przekonaj się sam!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g


