skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Napoleon pita z kremem bez pieczenia? Przygotuj jedzenie. Pita mam cienkie okrągłe. Jeśli nie znajdziesz okrągłych, możesz wziąć zwykły prostokątny i pokroić go na koła lub kwadraty, nie jest to ważne. Wybierz masło wysokiej jakości, bez dodatków, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Przygotuj krem. Jak zrobić krem? Weź patelnię z grubym dnem, ważne jest, aby baza parzona się nie przypaliła. Wlej mleko do rondla, ubij jajka, wlej cukier, mąkę i skrobię. Mieszaj produkty trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 3:
Umieść patelnię na małym ogniu i przy ciągłym mieszaniu doprowadzaj masę do wrzenia. Gotuj przez kilka minut, mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 4:
Zdejmij krem z ognia, przykryj folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot; — tak, aby leżał na powierzchni kremu, jest to konieczne, aby uniknąć tworzenia się skorupy na wierzchu. Schłodzić bazę parzoną do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Następnie dodaj do niego miękkie masło i mieszaj, aż będzie gładkie. Krem jest gotowy.
Krok 6:
Pita suszyć na suchej, gorącej patelni po obu stronach, aż będzie chrupiąca i zarumieniona.
Krok 7:
Wybierz 1 lub 2 najbardziej krzywe pita i posiekaj je na okruchy, aby posypać ciasto na wierzchu. Dodałem jeszcze 2 pokruszone ciasteczka.
Krok 8:
Ustaw pierścień kulinarny o pożądanej średnicy na naczyniu, połóż arkusz chleba pita na dnie i dobrze posmaruj kremem. Przykryj drugim arkuszem. Tak więc, naprzemiennie warstwy ciast i śmietany, Zbierz całe ciasto.
Krok 9:
Posyp ciasto pokruszoną bułką tartą. Wyślij go na noc do lodówki w celu namoczenia. Gotowe ciasto można ozdobić według własnego gustu jagodami, orzechami lub startą czekoladą. Smacznego!
w razie potrzeby do schłodzonego kremu można dodać 1-2 łyżki. l skondensowane mleko.
jeśli nie znajdziesz gotowych okrągłych ciast, to nie ma znaczenia. Można je wyciąć z liściastego chleba pita i możesz zrobić ciasta o mniejszej średnicy - 16 cm, a ich liczba-więcej niż 10, wtedy twoje ciasto będzie wysokie. I posiekaj resztki ciasta na wierzch ciasta.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g