Chudy makaron

klasyczny włoski makaron z aromatycznym sosem pomidorowym. Świetny przepis na chudy makaron! Pyszny i zdrowy chudy makaron zachwyci Ciebie i twoją rodzinę. Możesz jeść na czczo bez łamania jego zasad. Smacznego!
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 67 % 34 g
249 kcal
IG: 18 / 79 / 3

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotujemy produkty zgodnie z listą i patrzymy na przepis, jak gotować chudy makaron z sosem pomidorowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwsza część dania, która jest jego podstawą, jest najłatwiejsza. Wystarczy włożyć makaron do wrzącej osolonej wody i gotować do miękkości, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie spuść z nich płyn, przenosząc go do durszlaka. Następnie smażymy trochę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zaczyna się druga część, bez niej chudy makaron nie będzie jadł radości. Z pewnością SOS poprawi sytuację. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej oliwę z oliwek do rondla i włóż posiekaną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Możesz włączyć piec. Smażyć produkty w rondlu, mieszając łyżką. Zatrzymujemy się, gdy cebula zmieni kolor z półprzezroczystego na złoty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie rozcieńczyć mieszaninę szklanką białego wina.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuuj gotowanie, mieszając zawartość garnka. Teraz dodaj do niego koncentrat pomidorowy, wlej trochę więcej wody i dodaj dodatki, w tym cukier. Od tego momentu pieczenie zamienia się w gaszenie, więc zmniejszamy nieco ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontrolujemy proces za pomocą okresowego mieszania. Ten ostatni odcinek gotowania zajmuje około 15 minut. W tym momencie sos powinien już być dość gęsty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij go z pieca i wlej chudy makaron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz możesz to jeść w przyjemnym nastroju.

jeśli pościsz, ten przepis pomoże Ci zjeść obfity posiłek i nie przerwać postu. Jeśli nie pościsz, możesz bezpiecznie podawać chudy makaron jako dodatek do mięsa gotowanego na różne sposoby (smażonego, pieczonego, duszonego, gotowanego), kotletów, klopsików, ryb, kurczaka, grzybów itp. Makaron może być bardzo różny, weź te, które lubisz najbardziej: spaghetti, makaron, muszle, spirale itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy