skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kraba z krewetkami? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Umyj, osusz i rozerwij kapustę pekińską na małe kawałki rękami, używając tylko miękkiej zielonej części liści. Możesz użyć świeżych lub mrożonych krewetek. Jak rozmrozić krewetki? Zrób to na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
Jak gotować krewetki? Wlej wodę do dużego rondla. Objętość płynu powinna być dwukrotnie większa niż objętość owoców morza. Sól zwykłą, a najlepiej solą morską (1 łyżka.L na 1 litr wody). Gdy się zagotuje, wyślij nieobrane krewetki do garnka. Doprowadź je do ponownego wrzenia i natychmiast wyłącz ogień. Małe krewetki gotuje się nie dłużej niż 2 minuty. Królewski lub tygrys-3-7 minut.
Krok 3:
Uważaj, aby nie rozgotować krewetek ani nie prześwietlić ich w gorącej wodzie, w przeciwnym razie nie będą tak miękkie, jak byś chciał. Wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą lub wyślij do miski z lodem. Schłodzone krewetki obrać.
Krok 4:
Rozłóż dojrzały granat na pojedyncze ziarna.
Krok 5:
Jeśli paluszki krabowe, których używasz, są zamrożone, rozmroź je. Bez wyjmowania opakowania połóż je na desce do krojenia, pozwól im się rozmrozić. Teraz zdejmij folię celofanową. Jeśli nie obraca się dobrze, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Pokrój paluszki krabowe w półkola.
Krok 6:
Ananasy w puszkach Wrzuć ze słoika do durszlaka, pozwól syropowi spłynąć. Pokrój owoce na małe kawałki.
Krok 7:
Twardy ser pokroić w średnie kostki. Spróbuj pokroić paluszki krabowe i ser o tej samej wielkości w kostkę - dzięki temu sałatka będzie wyglądać piękniej. Możesz wziąć dowolny ser, półstały, miękki, według własnego gustu.
Krok 8:
W misce sałatkowej o odpowiedniej wielkości połącz krewetki, paluszki krabowe, kapustę pekińską, ananasy i ziarna granatu.
Krok 9:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Możesz przygotować sos, mieszając śmietanę i majonez w równych proporcjach lub używając jednej śmietany, naturalnego jogurtu bez dodatków.
jak kupić krewetki? Lepiej kupuj mrożone owoce morza, ale upewnij się, że w opakowaniu nie ma zbyt dużo lodu i śniegu. Na skorupie nie powinno być uszkodzeń ani plam. Im bardziej skręcony jest ogon skorupiaków, tym są świeższe. Jeśli mięso krewetek ma żółtawy odcień, nie jest to dobry znak. Takie owoce morza najlepiej zostawić w sklepie.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie usuwa się dobrze. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
Sałatka z krewetkami i granatem bardzo dobrze pasuje do białego wina. Uwielbiam sałatki z owocami morza, ale ze względu na ich nadmierny koszt nie gotuję ich tak często, jak bym chciał. Ale kiedy kupuję krewetki, od razu wdrażam ciekawe przepisy, o których marzyłem od dawna. Elegancka sałatka ozdobi świąteczny stół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g