tłuczone ziemniaki z masłem i mlekiem

najsmaczniejsze, najprostsze, na obiad i drugie dla całej rodziny! Tłuczone ziemniaki z masłem i mlekiem to najlepszy dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jest kochany przez dorosłych i uwielbiany przez dzieci. Pomimo łatwości przygotowania, powinieneś znać kilka ważnych niuansów, wtedy puree wyjdzie niezwykle smaczne.
MuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 71 % 15 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tłuczone ziemniaki z masłem i mlekiem? Przygotuj jedzenie. Wybierz odmiany do gotowania ziemniaków, są one najbardziej odpowiednie do tłuczonych ziemniaków. Mleko-naturalne, smaczne, o dowolnej zawartości tłuszczu. Weź masło najwyższej jakości, bez dodatków roślinnych, smak potrawy będzie zależeć od jego smaku. Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i dokładnie opłucz ziemniaki. Następnie pokrój na średnie kawałki. Umieść go w rondlu o odpowiedniej wielkości z osoloną wodą. Umieść garnek na kuchence, przykryj pokrywką i zagotuj wodę na najwyższym ogniu. Podczas gotowania usuń pianę, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj ziemniaki, aż będą ugotowane. To około 20-30 minut. Ostateczny czas gotowania zależy od odmiany ziemniaków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odcedź i dobrze zetrzyj ziemniaki specjalnym tłuczkiem. Dokładnie ugniataj, aby nie pozostały grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz rozpuść masło wraz z mlekiem w małym rondlu i wlej tę mieszaninę do zmiętych ziemniaków. Mleko musi być gorące. Z zimnego mleka ziemniaki zmieniają swój zwykły kolor na szary i są lepkie, a nie przewiewne. Również z zimnego mleka temperatura puree natychmiast spadnie, stanie się bez smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drewnianą łyżką ubij masę ziemniaczaną przez kilka minut. Następnie spróbuj puree z solą, w razie potrzeby dodaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kończy się delikatnym i przewiewnym puree. Na wakacje można go pięknie ułożyć na talerzach za pomocą torby cukierniczej z kręconymi dyszami lub ozdobić pierścieniem sałatkowym. A na zwykłą kolację wystarczy zwykła porcja. Smacznego!

podczas gotowania ziemniaków, aby uzyskać dodatkowy smak, możesz dodać obraną główkę cebuli i liść laurowy do bulionu, a następnie wyjąć to wszystko. Można go również solić pod koniec gotowania lub solić po spuszczeniu z niego całego płynu. Smak tłuczonych ziemniaków zależy bezpośrednio od odmiany ziemniaków, zawartości tłuszczu i świeżości mleka, a także jakości oleju. Wybierz dobre produkty, a wtedy wszystko będzie idealne!

Jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy