gunkany sushi

gunkany sushi z kurczakiem i słodko-pikantnym sosem! Gunkan to stiukowy rodzaj lądu. Tutaj Mata "makisu", która jest używana do gotowania bułek, nie jest używana. Gunkany są owinięte w arkusz nori, gdzie nadzienie znajduje się w górnej części. Może być inny: sałatka Chuka, wodorosty, kawior, ryby...
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 61 % 34 g
278 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokładnie opłucz ryż, aby usunąć zawartą w nim skrobię. Następnie włóż do rondla, wlej wodę. Nie ma znaczenia, ile porcji chcesz ugotować, pamiętaj, że ryż należy gotować w stosunku 1: 2. Doprowadź wodę do wrzenia, trochę soli, a następnie gotuj ryż na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 20-25 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i nie otwieraj pokrywy przez kolejne 10 minut, ryż w tym czasie osiągnie pożądaną konsystencję.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ryż jest w pełni ugotowany, należy dodać do niego ocet ryżowy, wymieszać, a ponieważ schłodzony ryż jest używany do formowania sushi, należy go schłodzić w temperaturze pokojowej. Podczas gotowania ryżu możesz ugotować kurczaka w sosie. Wymieszaj majonez z sosem Sweet Chili (ja używam domowej roboty, ale możesz go kupić). Spróbuj sosu, a jeśli to konieczne, dodaj więcej słodkiego sosu chili, ponieważ wszystkie mają inną ostrość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka drobno posiekaj i smaż przez 3 minuty na patelni z odrobiną oleju roślinnego. Dodaj do wcześniej przygotowanego sosu i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz pokrój nori w paski. Szerokość jednego paska wynosi około 3 cm na 2 porcje potrzeba 10 takich pasków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz namocz ręce w wodzie (ma to na celu zapobieganie przywieraniu ryżu do rąk) i weź porcję ryżu (25 gr.). Z tego ryżu uformuj rękami coś w rodzaju bloku, połóż go na pasku nori na środku! Pamiętaj, że ryż nie powinien całkowicie pokrywać całej szerokości paska! Musisz zostawić trochę miejsca na nadzienie. Połóż 1-2 ryż na jednej krawędzi nori.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zawiń ryż w nori i użyj ryżu, aby połączyć krawędzie nori. Użyj rąk, aby przyciąć gunkany i nadać im odpowiedni kształt. Podstawa gunkana jest gotowa. W ten sposób uformuj wszystkie gankany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść nadzienie w każdym gunkanie. Przykryj blachę do pieczenia folią, na której połóż gunkany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść gunkany w piekarniku na grillu i gotuj przez około 4 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gunkany skończą z bardzo ładnym upieczonym blatem. Podczas serwowania nie zapomnij o sosie sojowym, wasabi i imbirze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy