grzyby po koreańsku

pikantne, oryginalne, proste, najsmaczniejsze! Grzyby po koreańsku to pikantna zimna przekąska, która wyróżnia się szczególnym smakiem dzięki dodaniu zestawu przypraw. Świetnie nadaje się na chudy stół, a także na każdą ucztę.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 40 % 6 g
74 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzyby po koreańsku? Przygotuj jedzenie. Umyj pieczarki, jeśli to konieczne — wyczyść. Umyj marchewki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, Wyczyść. Umyj i obierz cebulę i czosnek. Opłucz warzywa i dobrze wysusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż pieczarki do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości na małym ogniu, około 10 minut od momentu wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania grzybów przygotuj sos. Jak zrobić tankowanie? W głębokiej misce wymieszaj sos sojowy, olej roślinny, ocet, sól, cukier, przyprawy, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciągle mieszając podsmaż sezam na suchej patelni na małym ogniu na złoty kolor .

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gorący sezam do dressingu, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w cienkie ćwiartki. Aby nie podrażniać błony śluzowej oczu, przed pokrojeniem opłucz cebulę i nóż zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaną cebulę włożyć do pojemnika z sosem, wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obrane marchewki pokrój w małe paski, tak jak w przypadku marchewki po koreańsku. Najlepiej zrobić to specjalną tarką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz drobno posiekaj natkę pietruszki, kolendrę i koperek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiażdżone marchewki i zioła wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz mieszankę marchwi i ziół z dressingiem, wszystko dobrze wymieszaj. Tankowanie jest gotowe!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ugotowane pieczarki wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Trochę ostudzić.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugotowane grzyby pokrój na ćwiartki. jeśli pieczarki są bardzo małe, zostaw je w całości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz pokrojone grzyby z mieszanką marchwi, cebuli i dressingu. Dobrze wymieszaj sałatkę i pozostaw na pół godziny. Lepiej umieścić go w lodówce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Grzyby po koreańsku są gotowe! Podawaj jako zimną przekąskę.

dodawanie zieleni można zmieniać według własnego gustu: jeśli na przykład nie lubisz kolendry, możesz wykluczyć ją ze składu potrawy. Lub dodaj inny rodzaj pikantnych ziół do swojego gustu.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy