Barszcz klasyczny z kurczakiem

najsmaczniejsze, najbardziej bogate i satysfakcjonujące, dla całej rodziny! Klasyczny barszcz z kurczakiem jest prawdopodobnie jedną z popularnych zup w każdym domu. Zamiast kurczaka możesz wziąć dowolne mięso, okaże się nie mniej smaczne. Do barszczu idealna jest świeża domowa śmietana i świeżo upieczony chleb lub ukraińskie pampuszki!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 31 % 4 g
69 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować klasyczny barszcz z kurczaka? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Weź cały lub poszczególne części kurczaka. Częściej gotuję barszcz z udek z kurczaka. Z drobiu z pewnością Barszcz okaże się znacznie smaczniejszy. Przypal kurczaka, aby pozbyć się resztek piór, jeśli są dostępne i dokładnie umyj. Lubię smak selera, więc dodaję jego łodygi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, ziemniaki, cebulę, czosnek i buraki. Usuń zewnętrzne zepsute arkusze z kapusty. Umyj wszystkie warzywa i łodygę selera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdejmij skórę z nóg. Pokrój kurczaka na małe kawałki, jak na zdjęciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij mięso do garnka. Użyj Kości również do przygotowania barszczu. Z nimi bulion okaże się bogatszy. Napełnij wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, usunąć pianę, zmniejszyć płomień i gotować bulion przez około 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A w tym czasie zajmij się warzywami. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę i buraki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej bezwonny olej roślinny. Na silnym płomieniu podsmaż cebulę, buraki i marchewkę przez około 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj sos pomidorowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę wody, zmniejsz nieco ogień pod patelnią i gotuj smażenie przez około 10 minut, czasami mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ziemniaki w kostkę lub kostkę, jak chcesz. Posiekaj seler na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj kapustę w cienkie paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij ziemniaki do garnka. Wkładam też seler. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut (do ugotowania ziemniaków).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj kapustę, smażenie, liść laurowy i posiekany szczypiorek do barszczu. Sól do smaku. Na dużym ogniu poczekaj, aż się zagotuje. Wlej ocet, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez kolejne 3-5 minut. Dodaj cukier partiami, do smaku (możesz potrzebować mniej lub więcej niż wskazano w przepisie).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekane warzywa, przytrzymaj na kuchence przez kolejną minutę i zdejmij patelnię z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozwól barszczowi parzyć przez chwilę. Można podawać!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zaoferuj każdemu na talerzu śmietanę i szczyptę mielonego ziela angielskiego.

Barszcz gotuję najczęściej z młodej kapusty. Jej liście są delikatne, soczyste i chrupiące. Dlatego zawsze dodaję go na samym końcu gotowania. Jeśli masz bardziej dojrzały Kachan, kapustę należy dodać nieco wcześniej, wraz z ziemniakami, aby miała czas na gotowanie. 

taki barszcz można ugotować z dowolnego mięsa lub nawet w zwykłej wodzie, o ile przestrzegasz postu lub diety. 

smacznego! 

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy