skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować klasyczny barszcz z kurczaka? Przygotuj wszystkie wymienione produkty. Weź cały lub poszczególne części kurczaka. Częściej gotuję barszcz z udek z kurczaka. Z drobiu z pewnością Barszcz okaże się znacznie smaczniejszy. Przypal kurczaka, aby pozbyć się resztek piór, jeśli są dostępne i dokładnie umyj. Lubię smak selera, więc dodaję jego łodygi.
Krok 2:
Obierz marchewki, ziemniaki, cebulę, czosnek i buraki. Usuń zewnętrzne zepsute arkusze z kapusty. Umyj wszystkie warzywa i łodygę selera.
Krok 3:
Zdejmij skórę z nóg. Pokrój kurczaka na małe kawałki, jak na zdjęciu.
Krok 4:
Wyślij mięso do garnka. Użyj Kości również do przygotowania barszczu. Z nimi bulion okaże się bogatszy. Napełnij wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, usunąć pianę, zmniejszyć płomień i gotować bulion przez około 10-15 minut.
Krok 5:
A w tym czasie zajmij się warzywami. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę i buraki na grubej tarce.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej bezwonny olej roślinny. Na silnym płomieniu podsmaż cebulę, buraki i marchewkę przez około 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj sos pomidorowy.
Krok 7:
Wlej trochę wody, zmniejsz nieco ogień pod patelnią i gotuj smażenie przez około 10 minut, czasami mieszając.
Krok 8:
Pokrój ziemniaki w kostkę lub kostkę, jak chcesz. Posiekaj seler na małe kawałki.
Krok 9:
Posiekaj kapustę w cienkie paski.
Krok 10:
Wyślij ziemniaki do garnka. Wkładam też seler. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut (do ugotowania ziemniaków).
Krok 11:
Dodaj kapustę, smażenie, liść laurowy i posiekany szczypiorek do barszczu. Sól do smaku. Na dużym ogniu poczekaj, aż się zagotuje. Wlej ocet, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez kolejne 3-5 minut. Dodaj cukier partiami, do smaku (możesz potrzebować mniej lub więcej niż wskazano w przepisie).
Krok 12:
Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekane warzywa, przytrzymaj na kuchence przez kolejną minutę i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 13:
Pozwól barszczowi parzyć przez chwilę. Można podawać!
Krok 14:
Zaoferuj każdemu na talerzu śmietanę i szczyptę mielonego ziela angielskiego.
Barszcz gotuję najczęściej z młodej kapusty. Jej liście są delikatne, soczyste i chrupiące. Dlatego zawsze dodaję go na samym końcu gotowania. Jeśli masz bardziej dojrzały Kachan, kapustę należy dodać nieco wcześniej, wraz z ziemniakami, aby miała czas na gotowanie.
taki barszcz można ugotować z dowolnego mięsa lub nawet w zwykłej wodzie, o ile przestrzegasz postu lub diety.
smacznego!
ważne!
niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g