Sałatka z piersi kurczaka i koreańskiej marchewki

Oryginalny, pikantny smak, prosty i szybki! Sałatka z piersią kurczaka i koreańską marchewką nadaje się na każdą ucztę. Możesz go ugotować zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Dodanie koreańskiej marchewki nadaje sałatce pikantny, interesujący akcent.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 18 % 4 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka i koreańskiej marchewki? Przygotuj niezbędne składniki. Ugotuj filet z piersi kurczaka i jajka. Dobrze umyj warzywa. Koreańskie marchewki można przygotować lub ugotować w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Schłodzić gotowy filet, a następnie pokroić w kostkę. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Niech poczuje się w sałatce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki po koreańsku polecam pokroić trochę mniejsze niż są starte. Ale jeśli ci się spodoba, możesz to zostawić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj miskę do przygotowania sałatki. Połącz w nim mięso z kurczaka i marchewkę po koreańsku. Pokrój ogórek na dowolne kawałki i dodaj do sałatki. Pamiętaj, aby spróbować ogórka przed pokrojeniem, gorzki owoc zepsuje smak sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Ugotowane jajka obrać ze skorupek, pokroić i dodać do sałatki. Następnie drobno posiekaj paprykę i połącz ją z sałatką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj trochę majonezu i dobrze wymieszaj. Nie solę sałatek z majonezem, a ta ma też solone marchewki. Ale skosztujesz sałatki i posolisz ją według własnych upodobań. Gotową sałatkę lekko schłodzić przed podaniem. Przełóż do salaterki i podawaj. Smacznego!

taka sałatka może nie tylko smacznie nakarmić gości, ale także zaskoczyć kombinacjami smakowymi.
koreańska marchewka świetnie komponuje się z mięsem z kurczaka. A ze względu na kurczaka sałatka staje się dość satysfakcjonująca. Ale dodane warzywa, ogórki i papryka nadają sałatce lekkość i wypełniają witaminy.
do przygotowania sałatki można użyć nie tylko gotowanego kurczaka, ale także wędzonego. Smak sałatki tylko na tym skorzysta.
w razie potrzeby tę sałatkę można układać warstwami w salaterce. Lub zrób to w porcjach. W tej formie będzie bardzo interesujący i elegancki.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy