skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka i koreańskiej marchewki? Przygotuj niezbędne składniki. Ugotuj filet z piersi kurczaka i jajka. Dobrze umyj warzywa. Koreańskie marchewki można przygotować lub ugotować w domu.
Krok 2:
Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Schłodzić gotowy filet, a następnie pokroić w kostkę. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Niech poczuje się w sałatce.
Krok 3:
Marchewki po koreańsku polecam pokroić trochę mniejsze niż są starte. Ale jeśli ci się spodoba, możesz to zostawić.
Krok 4:
Przygotuj miskę do przygotowania sałatki. Połącz w nim mięso z kurczaka i marchewkę po koreańsku. Pokrój ogórek na dowolne kawałki i dodaj do sałatki. Pamiętaj, aby spróbować ogórka przed pokrojeniem, gorzki owoc zepsuje smak sałatki.
Krok 5:
Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Ugotowane jajka obrać ze skorupek, pokroić i dodać do sałatki. Następnie drobno posiekaj paprykę i połącz ją z sałatką.
Krok 6:
Dodaj trochę majonezu i dobrze wymieszaj. Nie solę sałatek z majonezem, a ta ma też solone marchewki. Ale skosztujesz sałatki i posolisz ją według własnych upodobań. Gotową sałatkę lekko schłodzić przed podaniem. Przełóż do salaterki i podawaj. Smacznego!
taka sałatka może nie tylko smacznie nakarmić gości, ale także zaskoczyć kombinacjami smakowymi.
koreańska marchewka świetnie komponuje się z mięsem z kurczaka. A ze względu na kurczaka sałatka staje się dość satysfakcjonująca. Ale dodane warzywa, ogórki i papryka nadają sałatce lekkość i wypełniają witaminy.
do przygotowania sałatki można użyć nie tylko gotowanego kurczaka, ale także wędzonego. Smak sałatki tylko na tym skorzysta.
w razie potrzeby tę sałatkę można układać warstwami w salaterce. Lub zrób to w porcjach. W tej formie będzie bardzo interesujący i elegancki.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g