owsianka perłowa z gulaszem na patelni

proste, ale bardzo udane i niedrogie danie! Kruchy jęczmień z pieczeniem i obfitym gulaszem na patelni. Oczywiście musisz majstrować przy jęczmieniu perłowym, ale wynik przekroczy wszelkie oczekiwania! Pomimo prostych składników w kompozycji, to danie bardzo ucieszyło mnie i moją rodzinę.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 52 % 12 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić owsiankę perłową z gulaszem na patelni? Wlej jęczmień do durszlaka i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Prawidłowe spłukanie z jęczmienia jęczmiennego powinno dążyć do przezroczystości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij jęczmień przefiltrowaną wodą pitną i pozostaw na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Skróci to w przyszłości czas gotowania zbóż.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mój jęczmień moczył się jeszcze dłużej. Mogę powiedzieć, że jeśli namoczysz płatki przez całą noc, będziesz musiał gotować tylko przez około piętnaście minut. A to aż o 60% mniej czasu na przygotowanie potrawy!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś jęczmień jęczmienny do rondla o odpowiedniej wielkości i zalej przefiltrowaną wodą trzy centymetry nad poziomem zbóż. Mam to około 800 mililitrów. Gotuj jęczmień na średnim ogniu, aż będzie miękki. Może to zająć inny czas,ponieważ wszystkie płyty mają swoje indywidualne cechy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy woda się zagotuje, Posol ją. Jeśli moczyłeś płatki przez godzinę, musisz gotować przez około czterdzieści minut. Od czasu do czasu mieszaj grys, aby nie przykleił się do dna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spróbuj jednego ziarna, jeśli jest miękkie, możesz usunąć jęczmień z ognia. Wrzuć jęczmień jęczmienny do durszlaka i spłucz zimną, przefiltrowaną wodą. Tutaj jest ta sama historia, co w przypadku gotowanego ryżu. Po umyciu jęczmień również staje się kruchy i nie skleja się w przyszłości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zajmijmy się gotowaniem smażenia. Umyj marchewki pod bieżącą wodą i obierz. Drobno posiekaj marchewki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Małe kawałki tych warzyw są potrzebne, aby smażenie miało czas na gotowość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię nieprzywierającą z niskimi bokami na dużym ogniu. Wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Zmniejsz ogień do średniego. Ułóż marchewki i cebulę smażyć do miękkości. Zajmie to około pięciu minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa, aby się nie przypaliły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gulasz ze słoika i posortuj go. Teraz trudno znaleźć w 100 procentach idealny gulasz, nawet drogi, który nie miałby zbędnych elementów: tłuszczu i tkanki łącznej. Musisz się ich pozbyć, podobnie jak bulion i liść laurowy, jeśli taki istnieje. Potrzebujemy tylko czystego mięsa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj gulasz do gotowego smażenia i gotuj wszystko razem przez kilka minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaje tylko dodać jęczmień na patelnię, wymieszać wszystko, aż będzie gładkie i podgrzać naczynie przez kolejne pięć do siedmiu minut. Następnie spróbuj Dania. Może trzeba go doprawić do smaku. Gotowe!

radzę moczyć jęczmień przez całą noc. Wygodnie jest to zrobić wieczorem, aby rano można było już gotować. To znacznie skróci aktywny czas gotowania.

wybierz sprawdzony, wysokiej jakości gulasz, ponieważ od niego zależy główny składnik smaku gotowego dania.

przed podaniem możesz ozdobić jęczmień świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy