Sałatka z makreli w puszkach z jajkiem i ogórkiem

Prosty, szybki, z czterech zwykłych składników! Sałatka z makreli w puszkach z jajkiem i ogórkiem przygotujesz w zaledwie 10 minut, przyjemnie urozmaici Twoje codzienne menu. Jeśli ułożysz sałatkę warstwami za pomocą pierścienia, można ją podać na świątecznym stole.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 66 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z makreli w puszkach z jajkiem i ogórkiem? Przygotuj jedzenie. Wybierz makrelę od zaufanego producenta, wysokiej jakości, lepiej, jeśli jest bez dodatku oleju. Moje ogórki są bardzo młode, małe. Duży będzie potrzebował jednego. Jajka wstępnie ugotować. Majonez możesz zrobić sam w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Otwórz słoik z rybą i spuść z niego cały płyn. Wyjmij rybę i połóż na płaskim talerzu. Jeśli masz duże kawałki z dużą kością, wyjmij ją i wyrzuć. Małe kości nie są straszne-są tak miękkie, że nie będą odczuwalne. Zetrzyj makrelę widelcem, aby uzyskać małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz ogórki. Odetnij końcówki. Pokrój ogórki na małe kostki. Istnieje również opcja zetrzeć je na tarce, wtedy sałatka okaże się delikatniejsza, ale szybciej wypuści sok. W takim przypadku należy go ugotować tuż przed podaniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka pokroić w taką samą kostkę jak ogórki. Lub zetrzyj, jeśli zetrzesz ogórek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie możesz po prostu wymieszać wszystkie produkty i sałatka będzie gotowa. Układam go warstwami za pomocą pierścienia do serwowania. Pierwszą warstwą ułożyć rozgniecioną makrelę. Ubij go specjalną prasą lub łyżką. Posmaruj warstwę ryb majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż pokrojone ogórki. Ubij je również i posmaruj majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż jajka na ostatniej warstwie. I znowu warstwa majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie zdejmij pierścień z sałatki. I przygotuj kolejną porcję. Ilość produktów jest obliczana tylko na dwie porcje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj gotową sałatkę ziołami i podawaj. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Makrela konserwowa - 317   kcal/100g

Podobne przepisy