skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z makreli w puszkach z jajkiem i ogórkiem? Przygotuj jedzenie. Wybierz makrelę od zaufanego producenta, wysokiej jakości, lepiej, jeśli jest bez dodatku oleju. Moje ogórki są bardzo młode, małe. Duży będzie potrzebował jednego. Jajka wstępnie ugotować. Majonez możesz zrobić sam w domu.
Krok 2:
Otwórz słoik z rybą i spuść z niego cały płyn. Wyjmij rybę i połóż na płaskim talerzu. Jeśli masz duże kawałki z dużą kością, wyjmij ją i wyrzuć. Małe kości nie są straszne-są tak miękkie, że nie będą odczuwalne. Zetrzyj makrelę widelcem, aby uzyskać małe kawałki.
Krok 3:
Umyj i osusz ogórki. Odetnij końcówki. Pokrój ogórki na małe kostki. Istnieje również opcja zetrzeć je na tarce, wtedy sałatka okaże się delikatniejsza, ale szybciej wypuści sok. W takim przypadku należy go ugotować tuż przed podaniem.
Krok 4:
Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka pokroić w taką samą kostkę jak ogórki. Lub zetrzyj, jeśli zetrzesz ogórek.
Krok 5:
Następnie możesz po prostu wymieszać wszystkie produkty i sałatka będzie gotowa. Układam go warstwami za pomocą pierścienia do serwowania. Pierwszą warstwą ułożyć rozgniecioną makrelę. Ubij go specjalną prasą lub łyżką. Posmaruj warstwę ryb majonezem.
Krok 6:
Następnie ułóż pokrojone ogórki. Ubij je również i posmaruj majonezem.
Krok 7:
Połóż jajka na ostatniej warstwie. I znowu warstwa majonezu.
Krok 8:
Ostrożnie zdejmij pierścień z sałatki. I przygotuj kolejną porcję. Ilość produktów jest obliczana tylko na dwie porcje.
Krok 9:
Udekoruj gotową sałatkę ziołami i podawaj. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Makrela konserwowa - 317 kcal/100g