Sałatka z fasolą i wątróbką

pyszna, obfita i szybka sałatka z wątróbką drobiową. Możesz użyć dowolnej wątroby do sałatki. Nie wpłynie to zbytnio na smak. Ważne jest, aby nie strawić wątroby, aby zachowała miękkość, ale była gotowa. Wątróbki nie można pokroić na kawałki, ale zetrzeć na średniej tarce. Wtedy smak i struktura sałatki będą delikatniejsze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 28 % 7 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z fasolą i wątróbką? Przygotuj składniki. Potrzebujemy: wątróbki drobiowej (można również wziąć wieprzowinę lub wołowinę), świeżego ogórka, fasoli w puszkach (białej lub czerwonej),czosnku i majonezu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wątróbka drobiowa jest wstępnie ugotowana w osolonej wodzie. Przed gotowaniem dokładnie spłucz wątrobę, Usuń filmy i warstwy tłuszczu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotową wątrobę i pokroić na średnie kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ogórek i pokrój w małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz wątróbkę drobiową, ogórek, fasolę w puszkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj czosnek do salaterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

używając wątróbki drobiowej w swojej diecie, możesz poprawić swoje zdrowie o rząd wielkości. W końcu zawiera niewiarygodnie dużą ilość wymaganych witamin, kwasów i tłuszczów. To dzięki nim organizm jest wystarczająco nasycony i funkcjonuje bez opóźnień.

spożywając tylko około stu gramów wątróbki drobiowej, można uzyskać więcej niż trzy dzienne dawki witaminy A. korzyści płynące z witamin z grupy B są trudne do przecenienia. I jest ich dużo w wątróbce drobiowej. Osoby cierpiące na anemię zdecydowanie powinny włączyć ją do swojej codziennej diety.

wątróbka drobiowa jest wyjątkowo zdrowa, ale nie jest spożywana tak często jak mięso. Nie każdy lubi podroby. Ale sałatka z wątrobą może być prawdziwym arcydziełem. W końcu wątroba, a także mięso, harmonijnie łączy się ze świeżymi i konserwowanymi warzywami, owocami, grzybami. Dzięki tak szerokiej gamie zgodności innych produktów z wątrobą można z niej przygotować wiele oryginalnych i smacznych potraw.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy