skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną Musakę? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso mielone może być wykonane z wołowiny, cielęciny, jagnięciny, a także każdego innego według Twojego gustu.
Krok 2:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.
Krok 4:
Zanurz pomidory na 1 minutę we wrzącej wodzie, aby usunąć skórkę. Zetrzyj pomidory na puree.
Krok 5:
Podsmaż cebulę na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego do połowy ugotowanej.
Krok 6:
Umieść mięso mielone na patelni. Smaż mięso mielone, aż zmieni kolor, często mieszając i ugniatając grudki mięsa. Do mięsa mielonego dodaj przecier pomidorowy, wino, wymieszaj. Dusić z otwartą pokrywką przez 10 minut. Zamiast wina możesz wziąć zwykłą wodę lub bulion mięsny (pamiętaj, że smak potrawy nieco się zmieni).
Krok 7:
Dodaj pietruszkę, cynamon, czarny pieprz, sól, wymieszaj.
Krok 8:
Dusić, aż płyn całkowicie odparuje.
Krok 9:
Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, posolić. Pozostaw bakłażana na 20 minut, aby gorycz zniknęła. Następnie spłucz i osusz serwetkami.
Krok 10:
Na patelni z olejem roślinnym usmaż bakłażany z obu stron na złoty kolor.
Krok 11:
Obierz ziemniaki, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 12:
W naczyniu do pieczenia umieść koła ziemniaków, sól. Mam rozmiar formy 27 * 17 cm.
Krok 13:
Ułóż warstwę bakłażana.
Krok 14:
Rozłóż mięso mielone na bakłażanie, lekko je zagęść.
Krok 15:
Rozłóż pozostałe bakłażany.
Krok 16:
Przygotuj składniki potrzebne do przygotowania sosu.
Krok 17:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 18:
Ubij jajka, aż będą gładkie.
Krok 19:
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.
Krok 20:
Podsmaż mąkę, ciągle mieszając, na złoty kolor.
Krok 21:
Zdjąć z ognia, stopniowo wlewać ciepłe mleko cienkim strumieniem, aktywnie mieszając masę, aby nie powstały grudki mąki.
Krok 22:
Mieszaj sos, aż będzie całkowicie gładki.
Krok 23:
Na małym ogniu zagotuj SOS. Dodaj gałkę muszkatołową, sól, wymieszaj. Dodając sól, należy wziąć pod uwagę zasolenie sera.
Krok 24:
Rozłóż starty ser, wymieszaj. Doprowadź sos, aż ser całkowicie się rozpuści i lekko zgęstnieje. Pozwól sosowi ostygnąć, aż będzie ciepły. Aby przyspieszyć proces, możesz wlać go do innego pojemnika.
Krok 25:
Dodaj ubite jajka do sosu, dobrze wymieszaj.
Krok 26:
Ułóż ułożone warstwy z przygotowanym sosem.
Krok 27:
Piecz musakę z wyprzedzeniem (10-20 minut) rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Jeśli góra przedwcześnie się zarumieni, możesz przykryć musakę folią. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku.
Krok 28:
Pokrój gotową zapiekankę na kawałki, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
tradycyjnie mielona jagnięcina jest pobierana do musaki, ale można użyć wołowiny lub cielęciny.
możesz dodać drobno posiekany czosnek do mielonego mięsa.
alternatywnie możesz zrobić klasyczny sos beszamelowy i wlać do niego zapiekankę, a ser posypać wewnątrz i na wierzchu.
do gotowania używa się wytrawnego białego wina. Ale pomimo tego, że alkohol wyparowuje, smak nadal pozostaje. Może nie każdemu się spodoba. Możesz nie dodawać wina (co bym zrobił).
ogólnie rzecz biorąc, musaka okazała się smaczna i dość satysfakcjonująca.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g