Musaka klasyczna

obfita, pyszna-śródziemnomorska kolacja dla całej rodziny! Klasyczna grecka zapiekanka o pięknej nazwie Musaka to jedno z dań, które zawsze gotuję z przyjemnością. Oprócz ziemniaków do bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa można dodać inne warzywa. Wynik jest zawsze niesamowity. Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 33 % 7 g
129 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną Musakę? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso mielone może być wykonane z wołowiny, cielęciny, jagnięciny, a także każdego innego według Twojego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz pomidory na 1 minutę we wrzącej wodzie, aby usunąć skórkę. Zetrzyj pomidory na puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż cebulę na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego do połowy ugotowanej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść mięso mielone na patelni. Smaż mięso mielone, aż zmieni kolor, często mieszając i ugniatając grudki mięsa. Do mięsa mielonego dodaj przecier pomidorowy, wino, wymieszaj. Dusić z otwartą pokrywką przez 10 minut. Zamiast wina możesz wziąć zwykłą wodę lub bulion mięsny (pamiętaj, że smak potrawy nieco się zmieni).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pietruszkę, cynamon, czarny pieprz, sól, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dusić, aż płyn całkowicie odparuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, posolić. Pozostaw bakłażana na 20 minut, aby gorycz zniknęła. Następnie spłucz i osusz serwetkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni z olejem roślinnym usmaż bakłażany z obu stron na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz ziemniaki, pokrój w cienkie plasterki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W naczyniu do pieczenia umieść koła ziemniaków, sól. Mam rozmiar formy 27 * 17 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż warstwę bakłażana.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż mięso mielone na bakłażanie, lekko je zagęść.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż pozostałe bakłażany.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj składniki potrzebne do przygotowania sosu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ubij jajka, aż będą gładkie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podsmaż mąkę, ciągle mieszając, na złoty kolor.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zdjąć z ognia, stopniowo wlewać ciepłe mleko cienkim strumieniem, aktywnie mieszając masę, aby nie powstały grudki mąki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Mieszaj sos, aż będzie całkowicie gładki.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Na małym ogniu zagotuj SOS. Dodaj gałkę muszkatołową, sól, wymieszaj. Dodając sól, należy wziąć pod uwagę zasolenie sera.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż starty ser, wymieszaj. Doprowadź sos, aż ser całkowicie się rozpuści i lekko zgęstnieje. Pozwól sosowi ostygnąć, aż będzie ciepły. Aby przyspieszyć proces, możesz wlać go do innego pojemnika.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj ubite jajka do sosu, dobrze wymieszaj.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ułóż ułożone warstwy z przygotowanym sosem.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Piecz musakę z wyprzedzeniem (10-20 minut) rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Jeśli góra przedwcześnie się zarumieni, możesz przykryć musakę folią. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Pokrój gotową zapiekankę na kawałki, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

tradycyjnie mielona jagnięcina jest pobierana do musaki, ale można użyć wołowiny lub cielęciny.
możesz dodać drobno posiekany czosnek do mielonego mięsa.

alternatywnie możesz zrobić klasyczny sos beszamelowy i wlać do niego zapiekankę, a ser posypać wewnątrz i na wierzchu.

do gotowania używa się wytrawnego białego wina. Ale pomimo tego, że alkohol wyparowuje, smak nadal pozostaje. Może nie każdemu się spodoba. Możesz nie dodawać wina (co bym zrobił).

ogólnie rzecz biorąc, musaka okazała się smaczna i dość satysfakcjonująca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy