rożki w piekarniku

świetna kolacja z włoskim akcentem jest przygotowywana w 2 rachunkach. Makaron w różnych wersjach gotuję dość często, ale kiedy jest to makaron z serem i sosem a la beszamel-to wygrana - wygrana! Wszyscy będą zachwyceni!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 58 % 29 g
252 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę do stopionego masła, wymieszaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mleko, nie przestając mieszać

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadzić mieszaninę do wrzenia

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Perchim

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj gałkę muszkatołową na czubku noża i gotuj przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Serek

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ser do sosu, wymieszaj i wyłącz ogień

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasz sos jest gotowy

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Równolegle gotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek przez 2-4 minuty do stanu al dente, wrzuć do durszlaka

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trzy czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tutaj wbijamy jajka

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj przyprawy do smaku-dodałam trochę ziół prowansalskich

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj sos i dobrze wymieszaj

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Powstałą masę przenosimy do naczynia do pieczenia, wysyłamy do piekarnika w temperaturze 200 stopni na 30 minut

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy