Zupa rybna z mintaja

Prosty, szybki, pachnący, dla całej rodziny! Zupa rybna z mintaja to przepis na pyszne pierwsze danie, które jest przygotowywane z najbardziej zwykłych i niedrogich produktów. Okazuje się, że jest gęsty, bogaty, a jednocześnie niskokaloryczny. Obfitość warzyw sprawia, że takie ucho jest znacznie zdrowsze.
ONeilAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 44 % 7 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę rybną z mintaja? Wziąłem filet rybny, ale wystarczy tusza (trzeba będzie ją pokroić na filety). Wstępnie rozmrozić mintaja. Użyłam już posiekanej łodygi selera, papryki i porów (były zamrożone). Ogólnie rzecz biorąc, zestaw warzyw może być dowolny, najprostszą opcją jest cebula, marchewka i ziemniaki. Umyj i osusz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ryby na małe kawałki i gotuj je w garnku z wodą przez 5-7 minut po ugotowaniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę z bulionu i odłóż na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ryby posiekaj cebulę i marchewkę w drobną kostkę. Dla urody pokroiłem trochę marchewki na pół koła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój korzeń selera tak drobno, jak to możliwe, ziemniaki na kawałki równe około jednej trzeciej łyżki stołowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ziemniaki i korzeń selera do gotowanego bulionu rybnego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie na mieszance niewielkiej ilości oleju roślinnego i masła podsmaż paprykę, łodygę selera i por. Podczas smażenia dodaj przyprawy do smaku — na przykład kolendrę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ziemniaki lekko zmiękną (po 10 minutach), dodaj smażone warzywa do bulionu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po pięciu minutach włóż cebulę i marchewkę do zupy. Gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe — po naciśnięciu łyżką powinno się łatwo złamać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec gotowania zupy ostrożnie włóż do niej kawałki ryby, aby się nie rozpadły. Dodaj sól, zmielony pieprz i delikatnie wszystko wymieszaj. Zdejmij ucho z ognia. Podawaj do stołu. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

Jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy