skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę rybną z mintaja? Wziąłem filet rybny, ale wystarczy tusza (trzeba będzie ją pokroić na filety). Wstępnie rozmrozić mintaja. Użyłam już posiekanej łodygi selera, papryki i porów (były zamrożone). Ogólnie rzecz biorąc, zestaw warzyw może być dowolny, najprostszą opcją jest cebula, marchewka i ziemniaki. Umyj i osusz warzywa.
Krok 2:
Pokrój ryby na małe kawałki i gotuj je w garnku z wodą przez 5-7 minut po ugotowaniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę z bulionu i odłóż na bok.
Krok 3:
Podczas gotowania ryby posiekaj cebulę i marchewkę w drobną kostkę. Dla urody pokroiłem trochę marchewki na pół koła.
Krok 4:
Pokrój korzeń selera tak drobno, jak to możliwe, ziemniaki na kawałki równe około jednej trzeciej łyżki stołowej.
Krok 5:
Włóż ziemniaki i korzeń selera do gotowanego bulionu rybnego.
Krok 6:
W międzyczasie na mieszance niewielkiej ilości oleju roślinnego i masła podsmaż paprykę, łodygę selera i por. Podczas smażenia dodaj przyprawy do smaku — na przykład kolendrę.
Krok 7:
Gdy ziemniaki lekko zmiękną (po 10 minutach), dodaj smażone warzywa do bulionu.
Krok 8:
Po pięciu minutach włóż cebulę i marchewkę do zupy. Gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe — po naciśnięciu łyżką powinno się łatwo złamać.
Krok 9:
Pod koniec gotowania zupy ostrożnie włóż do niej kawałki ryby, aby się nie rozpadły. Dodaj sól, zmielony pieprz i delikatnie wszystko wymieszaj. Zdejmij ucho z ognia. Podawaj do stołu. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
Jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g