skład / składniki
metoda gotowania
1. Podgrzej mleko do ciepłego stanu, wlej do niego cukier, sól, wlej olej roślinny, wymieszaj.
2. Przesiej mąkę do powstałej masy i dodaj drożdże.
3. Ciasto ugniatamy powoli, przez około 15 minut. Aby było miękkie i przewiewne, nie można dodać dużo mąki, a aby wygodniej było ugniatać, a ciasto nie przyklejało się do rąk, można je lekko nasmarować olejem roślinnym.
4. Ciasto zostawiamy na godzinę, przykrywając folią spożywczą, aby wyrosło, a w międzyczasie przygotujemy nadzienie.
5. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do całkowitego ugotowania.
6. Jajka gotujemy na twardo, następnie schładzamy, obieramy, kroimy w kostkę.
7. Łączymy jajka z ryżem, doprawiamy kawałkiem masła, solimy, mieszamy.
8. Drobno posiekaj warzywa, dodaj do nadzienia.
9. Ciasto dzielimy na małe kulki tego samego rozmiaru. Rozwałkuj każdą piłkę do ciasta, rozłóż nadzienie na środku, ściśnij krawędzie.
10. Placki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem.
11. Placki wysyłamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g