ziemniaki z miodem w piekarniku

Wspaniały dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Od dzieciństwa uwielbiam warzywa duszone lub pieczone w miodzie. Pewnego dnia w supermarkecie zobaczyłem małe ziemniaki smażone w miodzie z papryką i ziołami i chciałem ugotować coś takiego, że w końcu znalazłem stary przepis, według którego gotowałem ziemniaki w miodzie. Jeśli nigdy tego nie próbowałeś - ugotuj to, powinno ci się spodobać.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 80 % 24 g
141 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki z miodem w piekarniku? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do rondla, dodaj tymianek, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Napełnij wodą i gotuj do połowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odcedź wodę, ostudź ziemniaki i obierz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skrop olejem roślinnym i miodem i delikatnie wymieszaj. Piecz ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż pojawią się złote Skórki. Podczas pieczenia kilkakrotnie wymieszaj ziemniaki. W młynie zmielić suszony rozmaryn, ziarna pieprzu i sól morską. 5 minut przed ugotowaniem posyp ziemniaki mielonymi przyprawami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy