golonka wieprzowa w piwie po czesku

najsmaczniejszy, oryginalny, apetyczny, na świątecznym stole. Golonka wieprzowa w Czeskim piwie to klasyczne czeskie danie na świąteczną ucztę. Przygotowanie jest proste! Podawaj kiszoną kapustę do golonki i zaoferuj kieliszek spienionego zimnego piwa.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 19 % 4 g
148 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec golonkę w piwie po czesku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty wskazane w przepisie. Przypal golonkę, aby pozbyć się pozostałego włosia. Dokładnie umyj szynkę wieprzową. Dobrze umyj cebulę, marchewkę, czosnek, seler. Zwykle nie usuwam skórki z warzyw, możesz najpierw obrać cebulę, marchewkę i ząbki czosnku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij golonkę do dużego garnka, dodaj wszystkie warzywa, ziarna pieprzu i liście laurowe. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać inne korzenie i przyprawy, takie jak: pory, łodygi lub korzeń pietruszki, jagody jałowca i inne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciemne piwo, powinno całkowicie pokryć mięso i warzywa. Umieść patelnię na dużym ogniu. Po ugotowaniu sól do smaku (potrzebowałem około 1 łyżki.l drobna sól), Usuń powstałą pianę, zmniejsz płomień do minimum i gotuj golonkę pod zamkniętą pokrywką przez około półtorej do dwóch godzin.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aw tym czasie przygotuj przystawkę z kiszonej kapusty. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, wrzuć ją do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę do smażenia. Gotuj, mieszając, do pożądanego stopnia pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyciśnij kapustę z nadmiaru wilgoci i wyślij do smażonej cebuli. Mieszając, gotuj przez kilka minut. Wlać bulion lub zwykłą wodę, dodać przyprawy (w razie potrzeby zmielony pieprz, czosnek i szczyptę cukru), wymieszać i gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 30 minut. Czasami otwórz pokrywkę, wymieszaj kapustę. Jeśli zauważysz, że na patelni nie ma już płynu, dodaj sporo wrzącej wody i kontynuuj gotowanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj sos. W małym pojemniku połącz miód, bulion piwny i musztardę zbożową. W tym momencie możesz dodać trochę sosu sojowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowaną golonkę z bulionu i lekko ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze posmaruj sosem ze wszystkich stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W naczyniu do pieczenia ułóż kiszoną kapustę równą warstwą. Do tego przepisu wolę używać kurczaka, w którym danie okazuje się niesamowite.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż golonkę na kapuście. Wyślij do nagrzanego piekarnika na 30-60 minut. Ustaw temperaturę od 160 do 180 stopni, skup się na możliwościach swojego piekarnika. Zwykle przykrywam gęsią skórkę pokrywką, gotuję w niskiej temperaturze w piekarniku przez około pół godziny, następnie zdejmuję pokrywkę, lekko zwiększam temperaturę i zostawiam, aż pojawi się rumiana, apetyczna skorupa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas pieczenia na przemian podlewaj golonkę bulionem piwnym i posmaruj pozostałym sosem. Podawaj, aż ostygnie.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy