skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec golonkę w piwie po czesku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty wskazane w przepisie. Przypal golonkę, aby pozbyć się pozostałego włosia. Dokładnie umyj szynkę wieprzową. Dobrze umyj cebulę, marchewkę, czosnek, seler. Zwykle nie usuwam skórki z warzyw, możesz najpierw obrać cebulę, marchewkę i ząbki czosnku.
Krok 2:
Wyślij golonkę do dużego garnka, dodaj wszystkie warzywa, ziarna pieprzu i liście laurowe. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać inne korzenie i przyprawy, takie jak: pory, łodygi lub korzeń pietruszki, jagody jałowca i inne.
Krok 3:
Wlej ciemne piwo, powinno całkowicie pokryć mięso i warzywa. Umieść patelnię na dużym ogniu. Po ugotowaniu sól do smaku (potrzebowałem około 1 łyżki.l drobna sól), Usuń powstałą pianę, zmniejsz płomień do minimum i gotuj golonkę pod zamkniętą pokrywką przez około półtorej do dwóch godzin.
Krok 4:
Aw tym czasie przygotuj przystawkę z kiszonej kapusty. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, wrzuć ją do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę do smażenia. Gotuj, mieszając, do pożądanego stopnia pieczenia.
Krok 6:
Wyciśnij kapustę z nadmiaru wilgoci i wyślij do smażonej cebuli. Mieszając, gotuj przez kilka minut. Wlać bulion lub zwykłą wodę, dodać przyprawy (w razie potrzeby zmielony pieprz, czosnek i szczyptę cukru), wymieszać i gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 30 minut. Czasami otwórz pokrywkę, wymieszaj kapustę. Jeśli zauważysz, że na patelni nie ma już płynu, dodaj sporo wrzącej wody i kontynuuj gotowanie.
Krok 7:
Przygotuj sos. W małym pojemniku połącz miód, bulion piwny i musztardę zbożową. W tym momencie możesz dodać trochę sosu sojowego.
Krok 8:
Wyjmij gotowaną golonkę z bulionu i lekko ostudź.
Krok 9:
Dobrze posmaruj sosem ze wszystkich stron.
Krok 10:
W naczyniu do pieczenia ułóż kiszoną kapustę równą warstwą. Do tego przepisu wolę używać kurczaka, w którym danie okazuje się niesamowite.
Krok 11:
Połóż golonkę na kapuście. Wyślij do nagrzanego piekarnika na 30-60 minut. Ustaw temperaturę od 160 do 180 stopni, skup się na możliwościach swojego piekarnika. Zwykle przykrywam gęsią skórkę pokrywką, gotuję w niskiej temperaturze w piekarniku przez około pół godziny, następnie zdejmuję pokrywkę, lekko zwiększam temperaturę i zostawiam, aż pojawi się rumiana, apetyczna skorupa.
Krok 12:
Podczas pieczenia na przemian podlewaj golonkę bulionem piwnym i posmaruj pozostałym sosem. Podawaj, aż ostygnie.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g