Puree z zielonego groszku

nadaje się na śniadanie, kolację i szybką przekąskę! Takie puree z zielonego groszku można bezpiecznie podawać jako dodatek do wszelkich dań mięsnych. Nie tylko okazuje się bardzo smaczny, ale także wygląda pięknie i jasno, można go podawać na świątecznym stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 56 % 9 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puree z zielonego groszku? Przygotuj niezbędne składniki. Groszek można użyć świeżego lub mrożonego. Jeśli groszek jest zamrożony, nie trzeba go specjalnie rozmrażać. Możesz wziąć krem o zawartości tłuszczu od 10 do 20%

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zielony groszek opłucz i wrzuć do durszlaka. Pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ząbki czosnku. Jeśli goździki są duże, możesz je przeciąć na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej około 1,5 litra wody do rondla i umieść na dużym ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia. Wlej zielony groszek do wrzącej wody, dodaj sól i ząbki czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ogień do średniego, ponownie zagotuj wodę i gotuj groszek do miękkości przez około 5-7 minut, usuwając pianę. Mrożony groszek może wymagać nieco dłuższego gotowania przez 1-2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć gotowy groszek czosnkowy do durszlaka, pozwól całej wodzie spłynąć i osusz. Jeśli chcesz, możesz usunąć ząbki czosnku z groszku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotowany groszek z powrotem do rondla i zetrzyj tłuczkiem lub ubij blenderem. Konsystencja puree może być do smaku. Może to być jednorodne dobrze ubite tłuczone ziemniaki lub masa z małymi kawałkami grochu. Wolę mniej jednorodną i gęstą konsystencję, więc nie ubijałem długo.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmakuj puree i w razie potrzeby dosol. Dodaj masło, wlej śmietanę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Za pomocą śmietany możesz również dostosować konsystencję puree. Jeśli puree jest zbyt gęste, dodaj więcej śmietany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe tłuczone ziemniaki można podawać jako dodatek do mięsa, drobiu lub ryb. Smak tego puree jest wspaniały. Smacznego!

zielony groszek jako dodatek nie używamy zbyt często. I na próżno. Taka dekoracja wygląda bardzo jasno i nietypowo. A orzeźwiający smak pomoże Twoim daniom mięsnym, rybnym lub drobiowym otworzyć się z nowej strony.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.

takie tłuczone ziemniaki można podawać dzieciom jako pokarm uzupełniający, tylko bez masła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy