skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puree z zielonego groszku? Przygotuj niezbędne składniki. Groszek można użyć świeżego lub mrożonego. Jeśli groszek jest zamrożony, nie trzeba go specjalnie rozmrażać. Możesz wziąć krem o zawartości tłuszczu od 10 do 20%
Krok 2:
Zielony groszek opłucz i wrzuć do durszlaka. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Obierz ząbki czosnku. Jeśli goździki są duże, możesz je przeciąć na pół.
Krok 4:
Wlej około 1,5 litra wody do rondla i umieść na dużym ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia. Wlej zielony groszek do wrzącej wody, dodaj sól i ząbki czosnku.
Krok 5:
Zmniejsz ogień do średniego, ponownie zagotuj wodę i gotuj groszek do miękkości przez około 5-7 minut, usuwając pianę. Mrożony groszek może wymagać nieco dłuższego gotowania przez 1-2 minuty.
Krok 6:
Wrzuć gotowy groszek czosnkowy do durszlaka, pozwól całej wodzie spłynąć i osusz. Jeśli chcesz, możesz usunąć ząbki czosnku z groszku.
Krok 7:
Wlej gotowany groszek z powrotem do rondla i zetrzyj tłuczkiem lub ubij blenderem. Konsystencja puree może być do smaku. Może to być jednorodne dobrze ubite tłuczone ziemniaki lub masa z małymi kawałkami grochu. Wolę mniej jednorodną i gęstą konsystencję, więc nie ubijałem długo.
Krok 8:
Posmakuj puree i w razie potrzeby dosol. Dodaj masło, wlej śmietanę.
Krok 9:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Za pomocą śmietany możesz również dostosować konsystencję puree. Jeśli puree jest zbyt gęste, dodaj więcej śmietany.
Krok 10:
Gotowe tłuczone ziemniaki można podawać jako dodatek do mięsa, drobiu lub ryb. Smak tego puree jest wspaniały. Smacznego!
zielony groszek jako dodatek nie używamy zbyt często. I na próżno. Taka dekoracja wygląda bardzo jasno i nietypowo. A orzeźwiający smak pomoże Twoim daniom mięsnym, rybnym lub drobiowym otworzyć się z nowej strony.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.
takie tłuczone ziemniaki można podawać dzieciom jako pokarm uzupełniający, tylko bez masła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g