makaron z krewetkami w sosie śmietanowym

obfity, apetyczny, pyszny, szybki obiad! Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym ugotujesz w 30 minut. To najlepsza opcja dla rodziny lub kolacji dla dwojga. Sekret ich polega na tym, że sos nie musi być podgrzewany na patelni, Jak to zwykle robi. Wystarczy wszystko wymieszać i wlać do makaronu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 58 % 25 g
210 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z krewetkami w sosie śmietanowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolny makaron, długi (spaghetti, fettuccini) lub krótki (kokardki, Penne, rogi itp.). Mam Penne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 25-30 minut. Krewetki są zwykle sprzedawane już gotowane i mrożone. Wystarczy je rozmrozić, ale nie trzeba ich specjalnie gotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie obierz krewetki z głowy i skorupy. Jeśli krewetki są bardzo duże, możesz je przeciąć na pół. Możesz wziąć dowolne krewetki: zwykłe, królewskie lub jeszcze większe - argentyńskie. Zarówno obrane, jak i nieobrane. Waga netto obranych krewetek powinna wynosić co najmniej 200 g.dlatego jeśli weźmiesz nieobrane mrożone krewetki z głową, należy je wziąć około 1,5-2 razy więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na ćwiartki. Użyłem pomidorów cherry, ale możesz wziąć zwykłe mocne soczyste pomidory. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wrzącej wody do stanu al dente (jedna minuta mniej niż wskazano na opakowaniu).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania makaronu szybko przygotuj sos. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale im grubszy krem, tym smaczniejszy będzie sos. Mam krem o zawartości tłuszczu 33%. Weź dowolny ser. Parmezan i mozzarella są idealne, ale możesz użyć zwykłego sera, takiego jak Rosyjski lub Gouda, jeśli tylko dobrze się stopi i będzie smaczny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz jajko, śmietanę, starty ser, czosnek i sól przepuszczoną przez prasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie. Sos jest gotowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Następnie włóż makaron do garnka, w którym się gotował.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej kremowy sos do makaronu i szybko wymieszaj. Ser w sosie zacznie się topić i otoczyć cały makaron. Jeśli chcesz, aby było więcej sosu, możesz zwiększyć jego ilość 1,5-2 razy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na koniec dodaj obrane krewetki i ponownie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż gorący makaron z krewetkami na talerzach. Rozłóż plastry pomidora na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp danie ziołami i natychmiast podawaj. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / w - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy