skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z krewetkami w sosie śmietanowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolny makaron, długi (spaghetti, fettuccini) lub krótki (kokardki, Penne, rogi itp.). Mam Penne.
Krok 2:
Krewetki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 25-30 minut. Krewetki są zwykle sprzedawane już gotowane i mrożone. Wystarczy je rozmrozić, ale nie trzeba ich specjalnie gotować.
Krok 3:
Następnie obierz krewetki z głowy i skorupy. Jeśli krewetki są bardzo duże, możesz je przeciąć na pół. Możesz wziąć dowolne krewetki: zwykłe, królewskie lub jeszcze większe - argentyńskie. Zarówno obrane, jak i nieobrane. Waga netto obranych krewetek powinna wynosić co najmniej 200 g.dlatego jeśli weźmiesz nieobrane mrożone krewetki z głową, należy je wziąć około 1,5-2 razy więcej.
Krok 4:
Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na ćwiartki. Użyłem pomidorów cherry, ale możesz wziąć zwykłe mocne soczyste pomidory. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 5:
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wrzącej wody do stanu al dente (jedna minuta mniej niż wskazano na opakowaniu).
Krok 6:
Podczas gotowania makaronu szybko przygotuj sos. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale im grubszy krem, tym smaczniejszy będzie sos. Mam krem o zawartości tłuszczu 33%. Weź dowolny ser. Parmezan i mozzarella są idealne, ale możesz użyć zwykłego sera, takiego jak Rosyjski lub Gouda, jeśli tylko dobrze się stopi i będzie smaczny.
Krok 7:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 8:
W misce połącz jajko, śmietanę, starty ser, czosnek i sól przepuszczoną przez prasę.
Krok 9:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie. Sos jest gotowy.
Krok 10:
Gotowy makaron wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Następnie włóż makaron do garnka, w którym się gotował.
Krok 11:
Wlej kremowy sos do makaronu i szybko wymieszaj. Ser w sosie zacznie się topić i otoczyć cały makaron. Jeśli chcesz, aby było więcej sosu, możesz zwiększyć jego ilość 1,5-2 razy.
Krok 12:
Na koniec dodaj obrane krewetki i ponownie wymieszaj.
Krok 13:
Rozłóż gorący makaron z krewetkami na talerzach. Rozłóż plastry pomidora na wierzchu.
Krok 14:
Posyp danie ziołami i natychmiast podawaj. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / w - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g