warzywa gotowane na parze w podwójnym bojlerze

proste, dietetyczne i niezwykle zdrowe danie! Podczas gotowania warzyw na parze w produktach przechowywane są wszystkie przydatne substancje, które podczas gotowania zwykle trafiają do wywaru. Nic się nie gotuje, wszystko pozostaje jasne i apetyczne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować warzywa w podwójnym bojlerze? Absolutnie każde warzywo nadaje się do tego przepisu. Wziąłem małą główkę kalafiora, młodą cukinię, świeżą marchewkę i zielony groszek. Możesz także wziąć zamrożone, nie rozmrażaj ich wcześniej. Dokładnie spłucz wszystkie warzywa i warzywa korzeniowe pod bieżącą wodą, szczególnie brudne, wyszoruj szczotką, aby zmyć cały brud. Oczyść rośliny okopowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Różne warzywa są gotowane na parze w różnym czasie. Mam parowiec z trzema tacami, rozłożyłem na nich warzywa według czasu gotowania. Kalafior gotuje się przez 20-25 minut, umieść go na pierwszej palecie. Najpierw zdemontuj kapustę na kwiatostany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na następnej tacy umieść pokrojoną cukinię i marchewkę, czas gotowania wynosi 15-20 minut. Pokrój warzywa na mniej więcej takie same kawałki, aby ugotowały się równomiernie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść zielony groszek jako ostatni. Wziąłem świeże, w strąkach. Należy go najpierw wyczyścić. Zamrożony wsyp prosto z torby. Czas gotowania wynosi około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do podwójnego kotła zgodnie z instrukcją. Wybierz dobrą, smaczną wodę, z butelki lub przefiltrowaną. Nawet jeśli nie gotujesz w nim, ale gotujesz na parze, jakość ma znaczenie. Zainstaluj palety. W dół umieść te warzywa, które gotują się dłużej. Jeśli masz tylko jedną paletę, ułóż w niej warzywa warstwami, również w zależności od czasu gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ustaw zegar na maksymalny czas gotowania. Uruchom parowiec. Stawiam na 20 minut. Po 7-10 minutach usuń górną paletę-groszek powinien być gotowy. Na wszelki wypadek spróbuj - mój potrzebował trochę więcej czasu, był twardy. Przygotuj resztę warzyw. Moje gotowały się w tym samym czasie - 25 minut. Marchewka pozostała twarda w 15 minut - pokroiłem ją za grubo.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli masz jedną paletę w podwójnym bojlerze, możesz po prostu wyjąć warzywa, które są już gotowe. Aby to zrobić, wygodnie jest układać je warstwami. Wyjmij gotowe warzywa na talerz. Są jasne, piękne, nie gotowane. Ale mdłe. W razie potrzeby posolić warzywa lub dodać do nich sos.

często gotuję warzywa w podwójnym bojlerze. Podczas serwowania dodaję do nich sól i olej.

podam czas gotowania innych warzyw.

ziemniaki - około 30 minut, w zależności od wielkości.

różyczki brokułów - 5-10 minut.

bakłażan - 10-12 minut.

posiekana biała kapusta-10 minut.

kukurydza, posiekane kolby - 10 minut.

papryka słodka w kawałkach - 10 minut.

buraki - 30-60 minut.

szparagi - 4-10 minut.

Dynia - 10-30 minut.

fasolka szparagowa-5-12 minut.

podczas gotowania mrożonych warzyw czas nieco się wydłuża.

radzę spróbować warzyw przed wyjęciem ich z podwójnego kotła. Wszystko zależy od ich wielkości i gęstości (starych lub młodych).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy