tartaletki z krewetkami i serem

Zaskocz gości tak prostą, ale pyszną przekąską! Te tartaletki z krewetkami smakują niesamowicie! Dobrze wyglądają na świątecznym stole, odświeżają i uzupełniają prawie każde danie. Ponadto nadają się jako dobra przekąska do napojów alkoholowych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 20 g
tłuszcze 39 % 18 g
węglowodany 17 % 8 g
271 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tartaletki? Przygotuj wymagane składniki. Tartaletki można kupić lub przygotować je samodzielnie według dowolnego odpowiedniego przepisu. Będą piaskowe lub francuskie, nie ma znaczenia, to kwestia wyboru. Aby nie cierpieć z powodu obierania krewetek, lepiej od razu kupić obrane. Możesz wziąć dowolny ser gotowany, miękki, twardy lub półstały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj krewetki w wodzie do miękkości zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Do wody dodałam 1/2 łyżeczki soli i plasterka cytryny do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowe krewetki wrzuć do durszlaka i obierz w razie potrzeby. Drobno posiekaj obrane krewetki. Możesz również włożyć krewetki do miski blendera i ubić na jednorodną, kremową masę, taką jak pasztet. Nie zrobiłam tego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Przełóż czosnek przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce połącz posiekane krewetki, starty ser i posiekany czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypełnij powstałą masę majonezem. Polecam używać domowej roboty, domowej roboty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej majonezu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie na tartaletach. Udekoruj tartaletki całymi krewetkami, czerwonym kawiorem i liśćmi bazylii, tak jak ja.

być może są to najsmaczniejsze ze wszystkich tartaletek, które zrobiłem wcześniej, a zrobiłem ich wiele z różnymi nadzieniami. Specjalnie nie ubijałem krewetek w blenderze, aby ich smak był wyraźniejszy i wyraźniejszy.

oprócz produktów wymienionych w składzie, do nadzienia z krewetek do tartaletek można dodawać inne składniki, zmieniając w ten sposób lub odnawiając ich smak.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g

Podobne przepisy