skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kapuśniak z kiszonej kapusty z wieprzowiną? Przygotuj jedzenie. Do gotowania bogatego, bogatego bulionu użyj wieprzowiny z kością. Weź kapustę z naturalnej fermentacji, bez octu. Warzywa: cebulę, marchewkę i ziemniaki-umyć pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń i obrać ze skórki.
Krok 2:
Wlej zimną wodę do garnka do gotowania, włóż wieprzowinę i jeden ziemniak. Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Po podgrzaniu utworzy się pianka-należy ją usunąć łyżką cedzakową. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj bulion przez około godzinę. Dokładny czas będzie zależeć od wielkości i jakości kawałka.
Krok 3:
Następnie wyjmij ziemniaki i mięso z bulionu. Odcedź bulion. Oddziel mięso od kości, pokrój na małe kawałki i wróć do bulionu. Zetrzyj gotowe ziemniaki widelcem, dodając do nich trochę bulionu. Włóż powstałe puree z powrotem do bulionu. Po co to robić? Jest to konieczne, aby gotowa kapuśniak była bardziej satysfakcjonująca i gęsta.
Krok 4:
Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i dodaj do garnka wraz z kiszoną kapustą. Jeśli kapusta jest grubo posiekana, możesz ją pokroić.
Krok 5:
Ponownie zagotuj bulion już z ziemniakami i kapustą. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 6:
W tym czasie zajmij się smażeniem. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki.
Krok 7:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane warzywa. Smaż wszystko razem przez kilka minut na małym ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło.
Krok 8:
Dodaj gotową pieczeń do garnka. Połóż liść laurowy. Do smaku trochę soli pamiętaj, że kapusta da bulionowi część soli.
Krok 9:
Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez kolejne 30 minut i zdejmij patelnię z ognia. Liść laurowy można wyciągnąć i wyrzucić. Już zdążył nadać potrawie swój aromat. Kapuśniak należy zaparzyć przed podaniem. Daj im na to co najmniej godzinę. Ale najlepiej smakują następnego dnia.
Krok 10:
Wlej gotową kapuśniak do talerzy i podawaj. Podczas serwowania możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany i posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g