kapuśniak z kiszonej kapusty z wieprzowiną

najsmaczniejszy, pachnący, bogaty, apetyczny! Kapuśniak z kiszonej kapusty z wieprzowiną jest jednym z najbardziej lubianych i znanych pierwszych dań. Okazują się obfite, gęste, o bogatym cierpkim smaku. Taka kapuśniak jest szczególnie dobra w zimnych porach roku.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kapuśniak z kiszonej kapusty z wieprzowiną? Przygotuj jedzenie. Do gotowania bogatego, bogatego bulionu użyj wieprzowiny z kością. Weź kapustę z naturalnej fermentacji, bez octu. Warzywa: cebulę, marchewkę i ziemniaki-umyć pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń i obrać ze skórki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zimną wodę do garnka do gotowania, włóż wieprzowinę i jeden ziemniak. Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Po podgrzaniu utworzy się pianka-należy ją usunąć łyżką cedzakową. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj bulion przez około godzinę. Dokładny czas będzie zależeć od wielkości i jakości kawałka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wyjmij ziemniaki i mięso z bulionu. Odcedź bulion. Oddziel mięso od kości, pokrój na małe kawałki i wróć do bulionu. Zetrzyj gotowe ziemniaki widelcem, dodając do nich trochę bulionu. Włóż powstałe puree z powrotem do bulionu. Po co to robić? Jest to konieczne, aby gotowa kapuśniak była bardziej satysfakcjonująca i gęsta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i dodaj do garnka wraz z kiszoną kapustą. Jeśli kapusta jest grubo posiekana, możesz ją pokroić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie zagotuj bulion już z ziemniakami i kapustą. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie zajmij się smażeniem. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane warzywa. Smaż wszystko razem przez kilka minut na małym ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj gotową pieczeń do garnka. Połóż liść laurowy. Do smaku trochę soli pamiętaj, że kapusta da bulionowi część soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez kolejne 30 minut i zdejmij patelnię z ognia. Liść laurowy można wyciągnąć i wyrzucić. Już zdążył nadać potrawie swój aromat. Kapuśniak należy zaparzyć przed podaniem. Daj im na to co najmniej godzinę. Ale najlepiej smakują następnego dnia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gotową kapuśniak do talerzy i podawaj. Podczas serwowania możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany i posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy