fasolka szparagowa do dekoracji

wszechstronny i szybki dodatek do każdego dania mięsnego. Podałam fasolę z klopsikami wołowymi w sosie pomidorowym. Okazuje się bardzo harmonijne danie. Wziąłem całe strąki(niestety nie wszędzie można je dostać). Z nich danie okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne. Przystawkę można pięknie ułożyć w formie pierścienia, a mięso lub rybę włożyć do środka. Na świątecznym stole taka prezentacja będzie wyglądać bardzo pięknie. I da ci reputację gospodyni, która wie, jak pięknie i z niespodzianką nakryć stół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 24 % 4 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zieloną fasolkę do dekoracji, potrzebujemy (fasolka szparagowa (mrożona lub świeża, moja mrożona; Cała lub pokrojona), oliwa z oliwek, czosnek, migdały, sok z cytryny i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli fasola jest zamrożona, włóż ją do durszlaka i dwukrotnie parz wrzącą wodą. Jeśli fasola jest świeża, po prostu dokładnie spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż rozmrożoną fasolę do wrzącej osolonej wody. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grubo posiekaj migdały. Zasadniczo nie można go dodawać ani zastępować innymi orzechami, na przykład orzechami włoskimi. Ale w ten sposób okazuje się smaczniejszy. Połączenie fasoli z orzechami to klasyk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i posiekaj czosnek. Możesz również przejść przez prasę lub zetrzeć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć fasolkę szparagową do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Wysuszyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś strąki fasoli do miski. Dodaj czosnek do fasoli, wlej sok z cytryny i oliwę z oliwek i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp fasolę posiekanymi migdałami i podawaj. Tak ciekawa i jasna przystawka wielu przypadnie do gustu. Przyjemny apetyt!

do gotowania potraw z zielonej fasoli (zwanej również fasolą szparagową lub fasolką szparagową) lepiej jest używać młodych strąków. Są bardziej delikatne. Przejrzała fasolka szparagowa gotuje się dłużej, jest mniej soczysta i twarda w smaku. Przejrzałą fasolę można odróżnić od młodej fasoli kolorem: młoda ma delikatne kolory (jasnozielony, jasnożółty itp.)

przed gotowaniem jakiegokolwiek dania z zielonej fasoli należy go ugotować. Strąki fasoli są oczyszczane z gałązek, dobrze myte i gotowane w osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od dojrzałości fasoli. Młoda fasolka szparagowa jest gotowana przez 5-7 minut, a przejrzała - 8-10. Gotowość można określić na podstawie wyglądu i smaku. Określając gotowość zielonej fasoli na podstawie wyglądu, staraj się nie rozgotować. Ponieważ w tym przypadku fasola traci szereg walorów smakowych, staje się & laquo; włóknista & raquo;.

gotowaną zieloną fasolkę wrzuca się do durszlaka, pozostawia do spuszczenia wody. Teraz taką fasolę można wykorzystać do przygotowania szerokiej gamy zdrowych, pożywnych i smacznych potraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy