skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować zieloną fasolkę do dekoracji, potrzebujemy (fasolka szparagowa (mrożona lub świeża, moja mrożona; Cała lub pokrojona), oliwa z oliwek, czosnek, migdały, sok z cytryny i sól.
Krok 2:
Jeśli fasola jest zamrożona, włóż ją do durszlaka i dwukrotnie parz wrzącą wodą. Jeśli fasola jest świeża, po prostu dokładnie spłucz.
Krok 3:
Włóż rozmrożoną fasolę do wrzącej osolonej wody. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty.
Krok 4:
Grubo posiekaj migdały. Zasadniczo nie można go dodawać ani zastępować innymi orzechami, na przykład orzechami włoskimi. Ale w ten sposób okazuje się smaczniejszy. Połączenie fasoli z orzechami to klasyk.
Krok 5:
Obierz i posiekaj czosnek. Możesz również przejść przez prasę lub zetrzeć.
Krok 6:
Wrzuć fasolkę szparagową do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Wysuszyć.
Krok 7:
Przenieś strąki fasoli do miski. Dodaj czosnek do fasoli, wlej sok z cytryny i oliwę z oliwek i wymieszaj.
Krok 8:
Posyp fasolę posiekanymi migdałami i podawaj. Tak ciekawa i jasna przystawka wielu przypadnie do gustu. Przyjemny apetyt!
do gotowania potraw z zielonej fasoli (zwanej również fasolą szparagową lub fasolką szparagową) lepiej jest używać młodych strąków. Są bardziej delikatne. Przejrzała fasolka szparagowa gotuje się dłużej, jest mniej soczysta i twarda w smaku. Przejrzałą fasolę można odróżnić od młodej fasoli kolorem: młoda ma delikatne kolory (jasnozielony, jasnożółty itp.)
przed gotowaniem jakiegokolwiek dania z zielonej fasoli należy go ugotować. Strąki fasoli są oczyszczane z gałązek, dobrze myte i gotowane w osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od dojrzałości fasoli. Młoda fasolka szparagowa jest gotowana przez 5-7 minut, a przejrzała - 8-10. Gotowość można określić na podstawie wyglądu i smaku. Określając gotowość zielonej fasoli na podstawie wyglądu, staraj się nie rozgotować. Ponieważ w tym przypadku fasola traci szereg walorów smakowych, staje się & laquo; włóknista & raquo;.
gotowaną zieloną fasolkę wrzuca się do durszlaka, pozostawia do spuszczenia wody. Teraz taką fasolę można wykorzystać do przygotowania szerokiej gamy zdrowych, pożywnych i smacznych potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g