dżem z dzikiej róży
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
jagody dzikiej róży są zbierane przed nadejściem pierwszych przymrozków. Jagody powinny być jasne, duże i dojrzałe.
zebrane jagody są dokładnie myte, usuwane łodygi, cięte i usuwane nasiona.
po włożeniu jagód do rondla napełnij wodą i doprowadzaj do wrzenia.
następnie dzika róża jest filtrowana i suszona. Do tych celów najlepiej użyć czystej, suchej szmatki lub ręcznika.
z cukru i wody pozostałej po ugotowaniu dzikiej róży gotuj syrop cukrowy o średniej gęstości dwa do trzech razy, aż jagody staną się przezroczyste.
pod koniec ostatniego gotowania dodaj trochę kwasu cytrynowego, sok z cytryny lub jego puree.
gotowy dżem z dzikiej róży wlewa się do czystych, suchych słoików i zwija pokrywkami.
dżem zrobiony według tego przepisu zawiera ogromne ilości witaminy C, która jest tak ważna dla naszego organizmu, zwłaszcza zimą.
zebrane jagody są dokładnie myte, usuwane łodygi, cięte i usuwane nasiona.
po włożeniu jagód do rondla napełnij wodą i doprowadzaj do wrzenia.
następnie dzika róża jest filtrowana i suszona. Do tych celów najlepiej użyć czystej, suchej szmatki lub ręcznika.
z cukru i wody pozostałej po ugotowaniu dzikiej róży gotuj syrop cukrowy o średniej gęstości dwa do trzech razy, aż jagody staną się przezroczyste.
pod koniec ostatniego gotowania dodaj trochę kwasu cytrynowego, sok z cytryny lub jego puree.
gotowy dżem z dzikiej róży wlewa się do czystych, suchych słoików i zwija pokrywkami.
dżem zrobiony według tego przepisu zawiera ogromne ilości witaminy C, która jest tak ważna dla naszego organizmu, zwłaszcza zimą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dzika róża świeża - 51 kcal/100g
- Dzika róża sucha - 253 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g