dżem z dzikiej róży

kuszący dżem z dzikiej róży. Jest pyszny, spróbuj! Łatwość przygotowania Nie mogę powiedzieć, że dżem z dzikiej róży jest czymś smacznym, ale zdecydowanie jest bardzo przydatny.
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 75 g
307 kcal
IG: 0 / 51 / 49

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
jagody dzikiej róży są zbierane przed nadejściem pierwszych przymrozków. Jagody powinny być jasne, duże i dojrzałe.
zebrane jagody są dokładnie myte, usuwane łodygi, cięte i usuwane nasiona.
po włożeniu jagód do rondla napełnij wodą i doprowadzaj do wrzenia.
następnie dzika róża jest filtrowana i suszona. Do tych celów najlepiej użyć czystej, suchej szmatki lub ręcznika.
z cukru i wody pozostałej po ugotowaniu dzikiej róży gotuj syrop cukrowy o średniej gęstości dwa do trzech razy, aż jagody staną się przezroczyste.
pod koniec ostatniego gotowania dodaj trochę kwasu cytrynowego, sok z cytryny lub jego puree.
gotowy dżem z dzikiej róży wlewa się do czystych, suchych słoików i zwija pokrywkami.
dżem zrobiony według tego przepisu zawiera ogromne ilości witaminy C, która jest tak ważna dla naszego organizmu, zwłaszcza zimą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dzika róża świeża - 51   kcal/100g
  • Dzika róża sucha - 253   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy