ser z koziego mleka w domu
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej mleko do emaliowanego rondla, umieść na kuchence (silny ogień).
2. Włóż śmietanę do mleka i wymieszaj.
3. Gdy tylko serwatka zacznie się oddzielać i pojawią się płatki twarogowe, wlej sok z cytryny do rondla, dobrze wymieszaj.
4. Ogrzewaj zawartość patelni przez minutę.
5. Wrzuć masę do durszlaka pokrytego kilkoma warstwami gazy. Pozwól surowicy spłynąć.
6. Następnie zawiń twaróg w gazę i wyślij pod ucisk na 1-1,5 godziny.
7. Przygotuj solankę: rozpuść sól w wodzie.
8. Ser pokroić w dużą kostkę, włożyć do miski i zalać solanką na 30-60 minut.
domowy ser jest gotowy i można go spróbować. Ser należy przechowywać w lodówce, hermetycznie zamkniętej, w solance.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kozie mleko - 68 kcal/100g