ser z koziego mleka w domu

apetyczny domowy ser-gotowanie jest proste, okazuje się pyszne! Od dawna jestem przyzwyczajony do samodzielnego gotowania sera w domu. Najważniejsze jest to, że mleko jest domowe, wtedy produkt okazuje się naprawdę przydatny. Gotuję w domu i ser. Proponuję wypróbować mój przepis. Przyniosłem & quot; podstawowy & quot; wariant solanki, ale ogólnie możesz dodać do niego różne przyprawy według własnego gustu.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Wlej mleko do emaliowanego rondla, umieść na kuchence (silny ogień).

2. Włóż śmietanę do mleka i wymieszaj.

3. Gdy tylko serwatka zacznie się oddzielać i pojawią się płatki twarogowe, wlej sok z cytryny do rondla, dobrze wymieszaj.

4. Ogrzewaj zawartość patelni przez minutę.

5. Wrzuć masę do durszlaka pokrytego kilkoma warstwami gazy. Pozwól surowicy spłynąć.

6. Następnie zawiń twaróg w gazę i wyślij pod ucisk na 1-1,5 godziny.

7. Przygotuj solankę: rozpuść sól w wodzie.

8. Ser pokroić w dużą kostkę, włożyć do miski i zalać solanką na 30-60 minut.

domowy ser jest gotowy i można go spróbować. Ser należy przechowywać w lodówce, hermetycznie zamkniętej, w solance.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kozie mleko - 68   kcal/100g

Podobne przepisy